29 / 03 / 2024

Doğalgaz fiyatlarına örtülü zam! BOTAŞ açıkladı

Doğalgaz fiyatlarına örtülü zam! BOTAŞ açıkladı

BOTAŞ bugün yayımladığı Ekim ayı tarifesiyle birlikte konut ve elektrik üretimi için doğalgaz fiyatını değiştirmedi, bunun yanı sıra büyük sanayide kullanılan doğalgazın fiyatını yüzde 4.9 ile yüzde 37 oranında artıracak yeni bir fiyatlama formülü devreye soktu.



SÜBVANSİYONUN MALİYETİ

Korona virüs salgını sonrasında sert yükselen ve Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal girişiminin ardından hızlı yükselişini sürdüren doğalgaz fiyatları bütün ithalatçı ülkeler için büyük sorun oluşturuyor.

Türkiye gibi tüketiminin hepsini ithal eden ve fiyatları sübvanse eden yönetimler için ise fiyat artışları daha büyük sorunlar oluşturuyor.

Doğalgaz sübvansiyonunun bütçeye maliyetinin 2021 yılında 100 milyar liranın üzerinde olduğu açıklanırken, 2022’nin ilk sekiz ayında bu tutar 97 milyar liraya dayandı.

Doğalgaz piyasaları uzmanı Arif Türk, yaptığı açıklamada, "BOTAŞ zararını minimize edebilmek için sürdürülmesi çok zor olan bir tarife sistemine geçti" dedi.

Türk ayrıca "GRF’nin oluşumu Botaş'ın kontrolünde. GRF oluşumunda EPİAŞ'ta bir derinlik olmadığı için, BOTAŞ tek oyuncu" dedi.

BOTAŞ'ın bu son fiyat yükseltişi öncesinde büyük sanayi kuruluşları için doğalgaz fiyatını yılbaşından bu yana yüzde 277 oranda, küçük sanayi kuruluşları için yüzde 379 oranında artırmıştı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön