23 / 04 / 2024

Doğalgaz fiyatlarına örtülü zam! BOTAŞ açıkladı

Doğalgaz fiyatlarına örtülü zam! BOTAŞ açıkladı

BOTAŞ bugün yayımladığı Ekim ayı tarifesiyle birlikte konut ve elektrik üretimi için doğalgaz fiyatını değiştirmedi, bunun yanı sıra büyük sanayide kullanılan doğalgazın fiyatını yüzde 4.9 ile yüzde 37 oranında artıracak yeni bir fiyatlama formülü devreye soktu.



BOTAŞ ayrıca konaklama tesisleri yani oteller için de yeni bir abone grubu oluşturarak bu tesislerin kullandığı doğalgazın fiyatı da yüzde 25 artırma yoluna gitti.

BOTAŞ tarafından hazırlanan tarifeye göre büyük sanayi tesislerini kapsayan Kademe-2 abonelerin tükettiği doğalgazın yüzde 40'lık oranı artık EPİAŞ'taki doğalgaz piyasasında belirlenen günlük referans fiyat (GRF) üzerinden faturalandırılacak.

Büyük ölçekli sanayi şirketleri arasında yer alan bazı madencilik bölümleri, rafineriler ve petrokimya tesisleri ise yarından itibaren tarifedeki standart fiyata göre değil, artık tamamen GRF fiyatına göre faturalandırılmış olacak.

Özel sektörden bir yetkili ise yeni fiyatlama sistemini "örtülü zam" olarak değerlendirerek rafineri ve bazı alanlarda madencilik yapan büyük çaplı tüketicilerin aynı tüketim için yaklaşık yüzde 37 orandan daha yüksek fatura ödeyeceğini ve diğer büyük sanayi için ise bu artışın yüzde 4.9 oranda olduğunu söyledi.

Sistemdeki değişikliği "piyasa tabanlı, devam ettirilebilir ve öngörülebilir fiyat yapısı" sunmak için yaptığını savunan BOTAŞ'ın açıklamasında formüldeki değişikliğin faturalara nasıl yansıyacağı hakkında bilgiye yer verilmedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön