19 / 04 / 2024

Doğalgaz ve elektrik desteği veren işverenlere vergi indirimi geliyor! Çalışana 1000 TL'ye varan destek! 

Doğalgaz ve elektrik desteği veren işverenlere vergi indirimi geliyor! Çalışana 1000 TL'ye varan destek! 

Çalışanlara elektrik ve doğal gaz desteğine vergi muafiyeti, öğrenim ve katkı kredisinin faizsiz olarak geri ödenmesi ve varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 Türk Lirası'na kadarki icra takibindeki borçların tasfiyesini de kapsayan ekonomiye ilişkin "torba" kanun teklifi Meclis'te...



Uzun süredir üzerinde çalıştıkları Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 52 maddeden oluştuğuna dikkat çeken AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, konutların çatılarında güneş enerjisinden elektrik üretiminin 25 kilovatlık kısmının vergiden istisna olduğuna, düzenlemeyle mesken çatılarında 50 kilovata kadar elektrik üretiminin vergiden muaf tutulacağına dikkat çekti. 

Elitaş, işverenlerin, çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin de vergiden muaf olacağını dile getirdi. 

Elitaş, İşverenlerin çalışanlarına, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar doğal gaz ve elektrik yardımı olarak 1000 TL'ye kadar gerçekleştirdikleri yardımların da gelir vergisi ve sigorta priminden muaf tutulacağını dile getirdi ve "İşverenlerin çalışanlarına bu kış döneminde katkı sağlayacaklarını ümit ediyoruz." diye konuştu. 

Araştırma geliştirme faaliyetlerindeki artışı hızlandırabilmek için Ar-Ge konusunda daha önce 1 milyon Türk Lirası'na kadar sunulan desteğin, 2 milyon 500 bin TL'ye yükseltileceğini aktaran Elitaş, eklifle ayrıca Türkiye'den yurt dışına giden ve inşaat işlerinde çalışan Türk işçilerine ödenen ücretlerin de gelir vergisinden istisna yapılacağını aktardı.

Doğalgaz ve elektrik desteği veren işverenlere vergi indirimi geliyor! Çalışana 1000 TL ye varan destek!  

ÖĞRENCİLERE ÖĞRENİM KREDİSİ MÜJDESİ

Bugüne kadar 1 milyon 392 bin öğrencinin öğrenim kredisi, 26 bin öğrencinin ise katkı kredisi aldığına dikkat çeken Elitaş, alınan kredi miktarının toplam 27,6 milyar Türk Lirası'na ulaştığını dile getirdi. 

Öğrenim kredisi alan öğrencilere, borçlarını iki sene sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede, aldıkları miktar tutarında ve aylık dönemler şeklinde ödemeleri imkanı verileceğini belirten Elitaş, yqapılan düzenleme ile bütün faizlerin silineceğini belirtti ve "Öğrenci kardeşlerimizin aldıkları, devletin kendilerine yaptığı kredi katkısını rahat şekilde ödeyebilmeleri, öğrenim hayatındaki maddi meseleleri de ortadan kaldırabilmek için yapılan önemli bir düzenleme" açıklamasında bulundu. 

Doğalgaz ve elektrik desteği veren işverenlere vergi indirimi geliyor! Çalışana 1000 TL ye varan destek!  

İcra takibi başlatılan 2 bin Türk Lirası ve daha düşük alacakların da tasfiye edileceğini vurgulayan Elitaş, GSM, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketlerinin, alacaklarının, 2 bin TL'den düşük olan kısımlarını silmeleri halinde doğrudan doğruya bütün takiplerin ortadan kalkacağının altını çizdi. Elitaş bu çerçevede, 5 milyon kişiyi ilgilendiren 9 milyon dosya olduğuna, toplam bedelin ise 20 milyar TL'ye ulaştığına vurgu yaptı. 

Üniversitelerin tıp fakültelerinin son sınıfında olan öğrenciler ile diş hekimliği fakültelerinin dördüncü yılını tamamlayıp beşinci senesine geçen öğrencilere, asgari ücret tutarında ödeme yapıldığını anımsatan İElitaş, bunun sadece devlet üniversitelerini değil tüm üniversiteleri kapsayacağına da dikkat çekti. 

Mustafa Elitaş, düzenlemeyle, 65 yaşını dolduran yoksul yaşlılar ile engellilere bağlanan yaşlı ve engelli aylıklarına yönelik ödemeler  yapıldıktan sonra vatandaşların; ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi sebeplerle durumunda değişiklik olduğunu belirlenirse yapılan yersiz ödemelerden kaynaklı alacak ve bunların ferilerinin terkin edileceğini dile getirdi. 

Doğalgaz ve elektrik desteği veren işverenlere vergi indirimi geliyor! Çalışana 1000 TL ye varan destek! 

Sosyal Güvenlik Kurumunun taşınmazlarının elektronik ortamda ihaleye çıkılarak satılmasına imkan sunan bir düzenleme yapılacağını da ifade eden Elitaş, "Yurt dışında yaşayan vatandaşların, Türkiye'ye araçla geldiğinde bu aracı iki yıl içinde yurt dışına çıkmamak kaydıyla kullanma hakkı vardı. Aracını Türkiye'ye bırakıp yurt dışına çıkış yaptıklarında onlara ceza veriliyordu" dedi ve bu cezalarda da af yoluna gidildiğini belirtti. 

Varlık yönetim şirketlerine devredilen 2 bin 500 Türk Lirası'ndan düşük alacakların tasfiye edileceğini dile getiren Elitaş, konuyla ilgili olarak "Bu düzenleme 892 bin 866 kişiyi ilgilendiriyor. 2500 liraya kadar olan kısmı iki katına kadar artırmaya Maliye Bakanlığı yetkili. Sayın Bakan artırırsa vatandaşlar varlık yönetimi şirketlerindeki 5000 lira ve altındaki borcundan kurtulmuş olacak" açıklamasında bulundu.

Doğalgaz ve elektrik desteği veren işverenlere vergi indirimi geliyor! Çalışana 1000 TL ye varan destek! 

Kur Korumalı Mevduat uygulaması uzatılacak

Teklifle, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılacağına dikkat çeken Elitaş, sıfır ikincil el taşıtlarda 6000 kilometre veya 6 ay süreyle satmama şartına uymayan oto galerilere verilen 8 bin 500 Türk Lirası para cezasının alt limitinin 10 bin, üst limitinin de 300 bin TL'ye kadar yükseltileceğini belirtti. 

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Elitaş, "Öğrenim ve katkı kredisi borçlarıyla ilgili faiz silinecek, ana paranın ödenmesiyle ilgili bir ödeme planı var mı?" sorusuna "Ödeme planı zaten var, bu kapsamda ödenecek. Faizli kısmı nasıl ödeniyorsa faizsiz kısmı da aynı şekilde ödenmeye devam edilecek" yanıtını verdi. 

Düzenlemenin, gelecek hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanacağının altını çizen Elitaş, kanun teklifini muhalefet partileri ile de görüşerek, istişare ederek hayata geçirmeyi planladıklarına dikkat çekti. 

ABD'de kritik gelişme sonrası altın ve doların ilk tepkisi...

Değerli Konut Vergisi'nin 2 yılda bütçeye katkısı 3.5 milyon dolar oldu! Vergi kaldırılacak mı?

TOKİ'nin Kanal İstanbul manzaralı 621 konutluk 3.etap ihalesi iptal edildi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön