29 / 03 / 2024

Dogecoin'in ABC'si!

Dogecoin'in ABC'si!

Bloomberg şaka amaçlı kurulan ancak sonrasınsa Elon Musk'ın spekülasyonları sayesinde değerlenen kripto para borsası oyuncularından Degecoin'i anlattı. İşte Dogecoin'in ABC'si...



ABD merkezli haber sitesi Bloomberg, kripto para borsasında üne kavuşan Dogecoin'ini mercek altına aldı. Sputniknews'te yer alan habere göre; memecoin olarak piyasaya sürülen ancak son zamanlarda değeri artan Dogecoin, Nisan 2020'de 315 milyon dolarlık piyasa değerine sahipken 2021'de 90 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı. 

Bloomber Dogecoin'in ABC'sini şu şekilde analiz etti. 

1. Dogecoin nedir?

Dogecoin'in web sitesinden yapılan açıklamaya göre; "Dogecoin, dünya çapında Shiba Inuların tercih ettiği, açık kaynaklı bir denkler arası dijital para birimidir" ve "1 Dogecoin = 1 Dogecoin'dir." Gerçekte ise Dogecoin,  Billy Markus ile Jackson Palmer tarafından popüler bir internet memesi olan Shiba Inu cinsi köpeğin fotoğrafı kullanarak kurulan kripto paradır.

2. Esprisi nedir?

Bitcoin küresel anlamda ön plana çıkmaya devam ederken bozuk İngilizceyle yazılan sloganları paylaşırken  Dogecoin, kullanılan dönemin popüler Doge memesiyle ortasıyla çıkan paradan ibaret. Markus, Dogecoin ile ilgili yaptığı açıklamasında "Birkaç saat içinde yaptığım bir şeyin artık internet kültürünün bir parçası olması garip" demişti.

3. Niye bu kadar çok yükseldi?

Özellikle bu sene kripto para borsasına ilgi artarken Dogecoin yatırımcılar tarafından keşfedilmeyi bekliyordu. Kripto para birimi oyuncularından FTX'in kurucusu ve CEO'su Sam Bankman-Fried, aracılık uygulaması Robinhood'un meme kaynaklı hisse senedi ticareti fenomenliğin zirvesindeyken GameStop Corp. hisse senetlerinde alım satımına kısıtılama konulmasının ardından yüz milyonlarca doların sorun olmadan Dogecoin'e taşındığını dile getirdi. 

Uyuşturucu kullanmak için kalabalıklar halinde toplanan ve karşı kutlama günü olan 20 Nisan tarihinde Dogecoin 4/20 ile büyük değer kazandı. Dogecoin  kullanıcıları o günü #DogeGünü olarak kutlamaya karar verirken memecoin o gün fiyatı 42 sent-1 dolar bandında değer kazandı. Sonrasında ise yüzde 25 değer kaybetti.

4. Arkasından itenler kim?

Dogecoin'in sahip olduğu şöhrete en çok katkı sağlayan isimlerin başında Tesla ve SpaceX kurucusu Elon Musk ile NBA frençayzı Dallas Mavericks'in sahibi Mark Cuban bulunuyor. Dogecoin ile ilgili sürekli açıklamalarda bulunan Musk, çocuklarıyla Dogecoin madeni üretmek, Doge adında Shiba Inu logosuyla 1 dolarlık banknot basmayla ilgili fikirler ortaya atmıştı. Mayıs ayında katıldığı bir programda Dogecoin için 'alavere dalavere' diye söz etmesi sonrasında Dogecoin hızlıca değer kaybetti.

Dogecoin in ABC si!

5. Başka neler sayesinde yükseldi?

Bitcoin'in yükselmesi ile birlikte Nisan ayında Dogecoin de yükselişe girdi. Bir Bitcoin fiyatı 60 bin doları aştığında Dogecoin için 40 sent ödemek makul gibi göründü. Ayrıca Dogecoin'in uzun süre kripto para borsasında uzun süre yer alması ve güvenilirlik kazanması da yükselmesinde etkili oldu. 

6. Gerçekten bir işe yarıyor mu?

Sahibi Mark Cuban'ın Doge duyuruları sayesinde Dallas Mavericks bileti ve metası satın almak mümkün. Musk'ın SpaceX şirketi Ay'a DOGE-1 adında uydu göndermek için Geometric Energy şirketinden Dogecoin ile ödeme aldı. Ancak Dogecoin ile işlem kabul eden yer az. Bu durum şimdilik olası değil. 

7. Riskleri nedir?

Kripto para borasında yeni olanlar ve piyasayı bilmeyenler zarar edebilir. Ayrıca teknik özellikleri bakımında da şu anda borsa içerisinde en iyi konumda değil. Henüz yazılımın kalitesini artırmak için gerekli çalışmalar yapılmadı. Artan ilgi sonrasında diğer borsalar ile aradaki açık kapatmaya çalışsa da kısa vadede bunun yaşanması olası değil.  Blok zincir altyapı sağlayıcısı Blockdaemon'ın kurucusu ve CEO'su Konstantin Richter, bu ay yaptığı açıklamada, Dogecoin'in yazılımı konusunda bazı soru işaretlerinin olduğunu ama açığının kısa sürede kapatabileceğini dile getirdi. Richter, Dogecoin değer kazanırsa ve insanlar üzerinde para oluşturma uygulamaları hayata geçirilirse bunun mümkün olabileceğini dile getirdi. 

8. Kim para kazanıyor, kim para kaybediyor?

Dogecoin çok hareketli bir süreç yaşadı fakat birkaç aydan daha uzun süredir yatırımcısına kazandırdı. Ne de olsa 2021'3 yarım sentle piyasaya girmişti. Nitekim pek çok kişi en yüksek değerinden (8 Mayıs'ta 73 senti görmüştü) satın almıştı. Bu neden yatırımcıların şu anda zarar gördüğü tahmin ediliyor.

Elon Musk'tan Dogecoin açıklaması!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön