20 / 04 / 2024

Doğru iklimlendirme enerji tasarrufunun en önemli konusu!

Doğru iklimlendirme enerji tasarrufunun en önemli konusu!

Isıtma-soğutma sektörünün öncü firması Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü nedeniyle yaptığı açıklamada azalan enerji kaynaklarına dikkati çekti.



Günümüz dünyasında enerji kaynaklarının da tasarruf edilmesi gerekenler arasında çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, enerji tasarrufunun devletlerin ve kurumların olduğu kadar vatandaşların da sorumluluğunda olduğunu vurguladı. 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’nde bütün kaynaklarda olduğu gibi enerji kaynaklarında tasarrufun gündeme getirilmesi gerektiğini belirten Önder, sadece akıllı doğru iklimlendirme çözümleri kullanımının artmasının bile ülke ekonomisine olumlu yansıyacağını ve cari açığa önemli katkıları olacağını dile getirdi.


Enerji talebinin yüzde 70’ini ithalatla karşılayan Türkiye’de kalkınma ve sanayileşmede bir engel oluşturmaması için enerjinin verimli kullanılmasının önemli bir konu olduğunu belirten Önder, şu noktalara dikkat çekti: Enerjide tasarruf sağlamak tüm dünya için önemli ancak Türkiye için çok daha önemli. Çünkü bizim ithal girdilerimiz arasında en büyük kalemlerden biri enerji. İşte sırf bu nedenden dolayı bile enerji tasarrufu konusunda daha aktif uygulamalar yapmak zorundayız. Bu nedenle gereksiz tüketimin, üretim süreçlerinde yaşanan kayıpların ve yanlış kullanımların önlenmesi kadar, yalıtım ve iklimlendirmede daha tasarruflu yeni teknolojik ürünlere öncelik vermeliyiz. Sadece yalıtım ve iklimlendirme sistemlerinde yapılan iyileştirmeler bile cari açığın azaltılmasında önemli yer tutacaktır.”


Her şeyden önce birey olarak enerji tasarrufu bilincini kendimizde ve çocuklarımızda geliştirip tasarrufu ailenden başlamak gerektiğini vurgulayan Önder, suyun ya da elektriğin bilinçli kullanımının enerji tüketiminde büyük tasarruf sağlayacağını belirtiyor. Binalarda kullanılan enerjinin yüzde 80 gibi büyük bir kısmının ısınma ve soğutma amaçlı harcandığı düşünüldüğünde bu tasarrufun hiç de küçümsenmeyecek boyutlarda olduğunu söyleyen Önder, evlerde hem ısı yalıtımı yaptırarak hem de daha az enerjiye ihtiyaç duyan teknolojilerin kullanarak, dünyanın geleceği için önemli bir adım atarken aynı zamanda ailelerin kendi bütçelerini de koruyabileceğini ifade ediyor.


Enerji tasarrufu konusunda iklimlendirme sektörünün global öncülerinden biri olarak, yüksek teknolojili iklimlendirme çözümlerine yoğunlaştıklarını söyleyen Hasan Önder şu bilgileri paylaştı: “Üretimden tüketime tüm süreçlerde önceliği enerji verimliliğine veriyoruz ve bu doğrultuda cihaz üretimi yapıyoruz. Örneğin akıllı teknolojiler ile üretilen, düşük enerji tüketimi ve karbon emisyonu sağlayan akıllı inverter klimalar sayesinde hem çevremiz korunuyor hem de önemli oranda tasarruf sağlanıyor.”


Bu arada olumlu gelişmeler yaşandığına da değinen ve enerji tasarrufu konusunda, Daikin olarak üstlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalıştıkları söyleyen Önder, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen yıl ülkemizde devreye giren sezonsal verimlilik kriterleri ile birlikte inverter olmayan klimalar azalarak yok olacak. Sadece klimalarda yaşanan bu değişim bile ülke ekonomisine olumlu yansıyacak. Daikin Türkiye olarak biz AB ile eş zamanlı olarak sezonsal verimlilik kriterlerini gündemimize almış ve bu kriterlere uygun ilk klimaları Türkiye’ye sunmuştuk. Bu yıldan itibaren tüm sektörde bunun sonuçlarını göreceğiz. İklimlendirme rekabetin yüksek olduğu bir sektör olarak önümüzdeki yıllarda teknoloji ve inovasyon temeline dayalı bir büyüme ve gelişme gösterecek. Yeni devreye giren sezonsal verimlilik kriterleri de bunu destekleyecek. Sonuçta kazanan ise kullanıcı ve Türkiye ekonomisi olacak.”


Geri Dön