28 / 03 / 2024

Gökhun Kurt: Isı yalıtımının temeli doğru atılmalı!

 Gökhun Kurt: Isı yalıtımının temeli doğru atılmalı!

Temel yalıtımı, binalarda ısı yalıtımının en önemli unsurlarından biri. Temelden duvara bina ömrü boyunca nitelikli ısı yalıtımı için doğru ürünü seçmek gerekiyor. Standartlara uygun ürünlerle yapılacak ısı yalıtımı ile yüzde 50 enerji tasarruf etmek mümk




Isı yalıtımının başlangıç noktası bina temeli. Bina ömrü boyunca kayıpsız ısı yalıtımı performansının kilit noktası ise temel yalıtımının doğru ve nitelikli ürünlerle yapılması. Temel yalıtımında standartlara uygun, bilimsel raporlarla etkinliği kanıtlanmış ve yıllar geçse de performansı değişmeyen ürünler seçmek gerekiyor. 


Günümüzde ısı yalıtımı pazarı oldukça çeşitlendi; piyasada birçok ürün bulunuyor. Ancak her ısı yalıtımı malzemesi temel yalıtımı için uygun çözümler sunamıyor. Yapılarda zorunlu olarak uygulanan TS 825 standardı nitelikli ve kaliteli bir temel yalıtımı için gerekli standartları tanımlamış durumda. Bu standarda göre toprak temaslı temel ve temel perde duvarlarında kullanılacak  ürünün, difüzyonla su emmesinin yüzde 3’ün altında bulunması, ciltli yüzey yapısına sahip olması ve bu asgari özellikleri en az 300 Kpa basma dayanımıyla desteklemesi gerekiyor. Bu şartları sağlayan, temel yalıtımında en uygun ürün, bilimsel raporlar doğrultusunda XPS ısı yalıtım levhalarıdır. 


Zorunlu standartlara rağmen temel yalıtımı için gerekli koşulları sağlamayan ürünlerin binalarda kullanıldığını söyleyen Dow Bina Çözümleri Yapı Ürünleri Satış Müdürü Gökhun Kurt; “Temel yalıtımı binanın ısı yalıtımı performansında son derece önemli bir nokta. Binanızın temeline doğru ürünle ısı yalıtımı yapmazsanız istenilen performansı almanız çok zor. Şu an piyasadaki bazı ürünler temel yalıtımı için standartlara uymamasına rağmen kullanıldığını görüyoruz. Bu ürünler uzun dönemde suyu bünyelerine aldıkları gibi ısı yalıtımı performansları da düşüyor. Seçilecek olan ürünlerin ve uygulamaların şantiyelerde denetlenmesi büyük önem taşıyor. Aksi takdirde bina yapıldıktan çok değil sadece birkaç yıl sonra temelde sorunlar yaşanmaya başlayacaktır” diye konuştu. 


Dow Bina Çözümleri Yapı Ürünleri Satış Müdürü Gökhun Kurt, temel yalıtımında kullanılacak ürünlerin seçimi için özellikle 5 temel noktaya dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı:  


Seçilecek ürünün şartnamelere uygun olup olmadığına bakılmalı. Bu noktada ürünün performansını bilimsel olarak kanıtlayan, bağımsız laboratuvarlar tarafından onaylanmış raporlar istenmeli. 

 

CE belgesi olan ve uluslararası standartlara uygun üretilmiş ürünler tercih edilmeli. 

 

Toprak altında önemli olan difüzyon ile su emme değerlerinin standartları karşılayıp karşılamadığına bakılmalı. 

 

Donma çözülme testi aranmalı.

 

Yük altında sünme değerleri test edilmeli ve beyan edilmeli. Ayrıca belirli bir yük altında yıllar içinde maksimum sünme değerleri belirtilmeli.


Geri Dön