25 / 04 / 2024

Doğu'ya lojistik merkezleri inşa edilecek!

Doğu'ya lojistik merkezleri inşa edilecek!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, terör örgütünün engellemelerine rağmen Gaziantep, Urfa, Van ve Şırnak'a çok büyük lojistik ve depolama merkezleri kurulacağını açıkladı. Zeybekci, İnşaat ve altyapıda bu merkezlere ihtiyaç olduğunu vurguladı...



Doğu ve Güneydoğu bölgesine yeni yatırımlar yolda. Terör örgütünün engellemelerine rağmen Gaziantep, Urfa, Van, Şırnak gibi yerlerde çok büyük lojistik merkezleri, depolama ve dağıtım merkezleri kurulacağını açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hemen ardından üretim merkezlerinin belirleneceğini kaydetti. Zeybekci, 'Bazı ürünler var ki, Kocaeli'nden, Kayseri'den veya İzmir'den taşımak nakletmek son derece zor. İnşaat ve altyapı malzemeleri ile ilgili sektörler bunun başında geliyor. O coğrafya tamamen bunlara ihtiyaç duyuyor. O ürünleri bulunduğu yerde üretmek gerekiyor. Yine enerji alanında kömür ve termik santrallerle ilgili yapılan çalışmalarımız var' değerlendirmesi yaptı.


BASKI KURUYORLAR


Yeni Şafak Gazetesi'ne Türkiye'de ve çevre coğrafyalarda yaşanan sıkıntıların ekonomi üzerine etkisini değerlendiren Zeybekci, terör örgütünün doğu ve güneydoğu bölgesindeki illerde, yol, hastane, havaalanı, enerji tesisleri, fabrika yapımını istemediğini, bölgenin geri kalması için son haftalarda okulları yakacak seviyede eylemler yaptığını söyledi. Zeybekci, bölge illerdeki temaslarında, örgütün yatırım, üretim ve istihdam yapmak isteyen Kürt vatandaşlar üzerinde de baskı kurduğunu bölge insanının kendisine anlattığını kaydetti. Zeybekci, 'Örgüt memleketinde yatırım yapmak isteyen Kürt vatandaşımızın da oradan kaçmasını sağlıyor' dedi.


IRAK İKİNCİ SIRAYA YİNE ÇIKACAK


Komşu coğrafyaların birbirine muhtaç olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci Irak ve İran'ı örnek gösterdi. Zeybekci, 'İran hakeza öyle. Yani 14 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizin olduğu İran'la 35 milyar dolara çıkmak için tercihli ticaret anlaşması imzaladık. Irak, olaylar nedeniyle 3'üncü sıraya geriledi. Bu yıl yeniden 2'inci sıraya çıkacak" diye konuştu.


Ortadoğu'da Türkiye'nin bir kaybı yok


Bakan Zeybekci Ortadoğu'da Türkiye'nin önemli bir kaybının olmadığını söyledi. Zeybekci "IŞİD ile başlayan süreçte Temmuz-Eylül döneminde yüzde 35-46 oranında Irak'a yönelik ihracatta düşme yaşadık. Buna rağmen, Haziran ayına kadar sağlanan yüksek ihracat artışı sayesinde 2014 rakamları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artı seviyede olduğumuzu gösteriyor' dedi.


Yeni Serbest Ticaret Anlaşmaları yolda


Bakan Zeybekçi, yurtdışında yeni serbest ticaret alanları oluşturacaklarını kaydetti. Zeybekci, 'Yakında çok farklı projeler duyacaksınız. Yurtdışındaki ülkelerde çok geniş kapsamlı serbest bölgeler kurma faaliyetlerimizi göreceksiniz. Türkmenistan'dan geçen yıl 10,7 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti aldık. 23 yılda 42 milyar dolarlık inşaat işi aldık. Şimdi, Türkmenistan ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalamak için çalışıyoruz. Kore ile STA imzaladık, yetmedi daha da genişletiyoruz. Malezya ile imzaladık, Singapur'la imzalama noktasına geldik.


Japonya ile STA görüşmelerini başlattık. O kadar hızlı gidiyoruz. Türkiye bu coğrafyada ekonomik anlamda edilgen değil, etken bir ülke artık' diye konuştu.


Cahit Saraçoğlu-Yenişafak Gazetesi 


Geri Dön