28 / 03 / 2024

DOKAP: 'Yeşil Yol' projesinde doğayı tahrip etmiyoruz

DOKAP: 'Yeşil Yol' projesinde doğayı tahrip etmiyoruz

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, Yeşil Yol Projesi'ne ilişkin, "Hiçbir ilimizde doğayı tahrip edecek herhangi bir çalışmamız söz konusu değil" dedi.



Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP BKİ) Başkanı Ekrem Yüce, Yeşil Yol Projesine ilişkin, "Hiçbir ilimizde doğayı tahrip edecek herhangi bir çalışmamız söz konusu değil. Rize'ye gelince Ayder Yaylası'na kadar hiçbir sorun yok ancak burada oluşturulan yanlış algı yüzünden çalışmalarımız yavaşlatılıyor. Bunu değiştirmek için çalışmalarımızı daha titizlikle yürüteceğiz" dedi.


Yüce, katıldığı bir iftar programında gazetecilere yaptığı açıklamada, "DOKAP Turizm Master Planı" kapsamında öngörülen projeyle 8 kentin önemli yaylalarının ve turizm merkezlerinin birbirine bağlanacağını anımsattı.


Proje sayesinde beton yığınlarına dönüşmüş şehirlerden uzaklaşmak isteyen turistlerin aradıkları doğal ortamı Karadeniz'in eşsiz güzellikteki yaylalarında bulacaklarını vurgulayan Yüce, yol ile turizm potansiyelinin artacağını ve yaylacılık yapan yerel halkın ulaşımının da kolaylaşacağını belirtti.


Yüce, proje tekliflerini alırken Doğu Karadeniz Turizm Master Planı'nda yer alan hedefler ve Kalkınma Bakanlığı tarafından yayımlanan usul ve esaslar çerçevesinde hareket edildiğine dikkati çekerek, "Projelerde, doğal ve tarihi değerlerin korunması, yerel mimariye ve malzemelere uyumun sağlanması, koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi, sürdürülebilir turizm uygulamalarının geliştirilmesi ve çevreye yönelik olumsuz etkilerin asgari düzeye indirilmesi hususları aranmaktadır" diye konuştu.


- "Doğayı tahrip edecek herhangi bir çalışmamız söz konusu değil"


Yürütülen çalışmalarda Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon ve Artvin illerinde hiçbir sorun olmadığının altını çizen Yüce, şunları söyledi:


"Aksine gerek yerel idarecilerimiz gerekse de yöre halkımız daha hızlı ilerlememiz konusunda bizlere baskı yapıyorlar. Hiçbir ilimizde doğayı tahrip edecek herhangi bir çalışmamız söz konusu değil. Rize'ye gelince Ayder Yaylası'na kadar hiçbir sorun yok ancak burada oluşturulan yanlış algı yüzünden çalışmalarımız yavaşlatılıyor. Bunu değiştirmek için çalışmalarımızı daha titizlikle yürüteceğiz."


Bölgeye gelen turistlerin yöredeki yaşamla ilgili tüm gereksinimlerini doğayla bütünleşik bir şekille karşılamalarını istediklerini belirten Yüce, ahşap dışında hiçbir yapılaşmayı öngörmediklerini ve yöre insanının göç etmesini engellemeyi, yaylacılık hayatını tercih eden vatandaşların da gelirlerini arttırmayı amaçladıklarını kaydetti.


Ekrem Yüce, protestoların sembol ismi olan "Havva Ana" isimli kadını da çok yakından tanıdığını dile getirerek, "Onun da beni çok iyi tanıdığını düşünüyorum. Çok değerli, çok ton ton bir hanımefendi olduğunu düşünüyorum. Onunla görüşüp konuşmayı düşünüyorum. Burada bir art niyet olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


AA




Geri Dön