26 / 04 / 2024

Dolar fırtınası geliyor uyarısı: Remzi Özdemir 'Ok yaydan çıktı' diyerek yeni gelecek adımı açıkladı

Dolar fırtınası geliyor uyarısı: Remzi Özdemir 'Ok yaydan çıktı' diyerek yeni gelecek adımı açıkladı

Türkiye'de 2021 yılının Aralık ayında devreye alınan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle yükseliş hızı biraz kesilse de 6 ay içinde yeniden 17 lira sınırını zorlayan dolarda 'ok yaydan çıktı' uyarısı geldi. Ekonomist Remzi Özdemir, doları bundan sonraki seyrini açıkladı.



İşte Özdemir'in açıklamaları

Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 14. Enflasyon yüzde 78,6 çıktı

Elindeki 100 lirayı bankaya yatıran vatandaş bir yıl sonra parasını 114 lira olarak alacak.  Bu paranın yüzde 78’i enflasyon karşısında eriyor. Bu demek oluyorki alım gücü yok oluyor. 100 liralık değer, 14 liralık getiriye rağmen 36 liraya eriyor.

Türkiye'de artık bu zamandan sonra bastığı paranın arkasında durmayan, esas görevi fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası dolarizasyona yol açmıştır..

Bu da vatandaşa “başının çaresine bak” demek anlamına gelir.

Türk parasının hızla erimesi nedeniyle vatandaşın bildiği tek yatırım aracı dolar ya da altın olacaktır.  Son günlerde arka kapı operasyonları ile doları tutmaya çalışan ekonomi yönetimi aynı zamanda ucuz dolar algısı da yarattı.

Hükümet bugüne kadar yükselen doları tutmak için kur korumalı mevduat hesabı, gelire endeksli senet dahil birçok yönteme başvurdu ancak artık elinde bir silah kalmadı.

Merkez Banaksı'nın şu anda yüksek dolara karşı elde kalan 2 silah var. Biri enflasyona endeksli bono diğeri ise tabii ki faiz artırımı. 

Dünyanın 54 ülkesi yüksek enflasyon riski nedeniyle faiz artırımı yoluna giderken, Türkiye tek bir adamın inadı uğruna faiz indirmeyi seçti. Türkiye’yi yüksek enflasyona mahkûm edildi. Artık Merkez Bankası enflasyon kadar yani yüzde 78 de faiz arttırsa para etmez. Enflasyona endeksli bono da çok riskli. Bu riski göze alınamaz. Artık dolar kurunu patlatmanın dışında bir seçenekleri kalmadı.  Kur korumalı mevduat ile de Hazine’yi patlattılar.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön