18 / 04 / 2024

Dolar hangi durumlarda yükselir? Hangi durumlarda düşer?

Dolar hangi durumlarda yükselir? Hangi durumlarda düşer?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Dolar hangi durumlarda yükselir? Hangi durumlarda düşer?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1 'den "Dolar hangi durumlarda yükselir? Hangi durumlarda düşer?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 10 maddelik analizi...

Dolar hangi durumlarda yükselir? Hangi durumlarda düşer?

1) FED'in faiz indirim eğilimi devam ediyor. FED faiz indirmeye devam ederse dolar düşer. Faiz indirmezse etkisi nötr olur. Olur ya faiz yükseltirse dolar artar.

2) Trump ısrarla dolarda devalüasyon istiyor. Devalüasyon yapılırsa, devalüasyonun oranına bağlı olarak dolar TL karşısında değer kaybeder. Yapılmazsa dolara etkisi olmaz.

3) Türkiye'de altın talebi artarak devam ediyor. Fiziki altın talebi devam ederse bu dolarda yükselişe neden olur.

4) Faiz oranlarının düşmesi ithal lüks ürünleri talebini artırırsa dolar yükselir.

5) İhracattaki artış eğilimi devam ederse dolar düşer.

6) Turizmde gelen turist sayısı artıyor. Bu artış sürerse dolar düşer.

7) Mevduatlardaki ve yastık altındaki dolar, doların yükselmeyeceğine inanlar tarafından bozdurulmaya başlandığında dolar çok düşer. Bu düşüş çok sert olur.

8) Trump'ın azil sürecinde yaşanacak gelişmeler doların gidişatı yönünden önemli. Trump azledilirse dolar yükselir. Azledilmezse dolar düşer. FED_Trump savaşını Trump'ın kazandığı anlamına gelir.

9) Türkiye'nin dış borç ödemeleri var. Bu ödemeler doları yükseltir mi? Bu ödemeleri sadece bu yıl yok. Her yıl var. Genelde borcu borç ile kapatıyoruz. Bu borç piyasadan 8 TL ve üzeri fiyatla dolar alınarak ödenmez:)

10) Önümüzdeki dönemde derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin notunda artırım yapabilir. Bu artırımlar doları düşürür.

11) Çok ciddi bir aksilik olmazsa doların yönü aşağı. Ama ekonomi yönetimi, ithalatı patlatacağı için düşük dolar istemiyor. Dolar düştüğünde ihracat için müdahale eder Yani çok düşmesine izin vermez.

Hangi yatırımcı para kazanıyor? Hangi yatırımcı para kazanamıyor?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön