26 / 04 / 2024

Dolar neden yükseliyor? İşte uzmanlardan gelen açıklamalar!

Dolar neden yükseliyor? İşte uzmanlardan gelen açıklamalar!

Milyonların sıkı takibinde olan dolar, euro ve altının tüm zamanların en yüksek seviyelere ulaşmasının ardından piyasalarda büyük bir hareketlilik yaşanıyor...



Dolar yeni işlem güne yükselişle başladı ve yükselişine gün boyu devam ettti. Art arda gerçekleşen yukarı yönlü hareketlerden sonra an itibariyle dolar/TL 12 lirayı aştı ve 12,20 lira seviyelerinden işlem görmeye başladı. Peki; dolar neden yükseliyor?  İşte merak edilenler...

A Haber'de yer alan habere göre; milyonlarca vatandaş kısa vadede dolar ne kadar olacak? Dolar neden yükseliyor? sorularının cevabını merak ediyor. A Haber canlı yayınında konuşan uzmanlara göre; küresel krizin etkilerinin yanı sıra Türkiye'ye yapılan ekonomik saldırılar doların yükselişine sebep oluyor.

Dolar neden yükseliyor? İşte uzmanlardan gelen açıklamalar!

DOLAR REKOR TAZELEDİ

Dün günü 11.25'ten tamamlayan dolar yeni günde rekor kırarak 12,41 lira seviyesine ulaştı. Gram altın ise 722 lira seviyesi ile son zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Euro/TL ise dün günü  12.65 lira seviyesinden tamamladı bugün ise 13.94 ile rekor kırdı. 

Dolar neden yükseliyor? İşte uzmanlardan gelen açıklamalar!

KISA VADEDE DOLARA NE OLACAK?

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını beklentilerin üzerinde artırabileceği ve aylık 15 milyar dolar olarak açıklanan varlık alımlarını azaltma oranının artırılabileceği endişelerinin küresel ölçekte dolar talebinde artışa neden olduğunu bildirdiler. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamalarının bugün yakından takip edileceğini belirten analistler, özellikle enflasyon ve petrol rezervlerine ilişkin değerlendirmelerin varlık fiyatları üzerinde etkili olabileceğini söyledi. 

Analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 96,5'in bir direnç ve 95,5'in bir destek olduğunu söyledi.

Dolar neden yükseliyor? İşte uzmanlardan gelen açıklamalar!

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

A Haber canlı yayınına katılan Takvim gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş, Akademisyen Prof. Dr. Zakir Avşar ve ekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican değerlendirdi.

Uzmanlara göre; küresel bir krizle karşı karşıyayız ve bu durum tüm ekonomileri etkilediği gibi Türkiye'yi de etkiliyor. İşte uzmanların canlı yayındaki değerlendirmeleri...

Ekonomist Doç. Dr. Cüneyt Dirican'ın açıklamaları: "1970'lerin başında Arap-İsrail savaşı, ardından Nickson'ın petrolle dolar ve altın arasındaki bağı onsun ilişkisini kesmesi ve dünyanın petro-dolar sistemine gitmesi İran Şahı olmak üzere OPEC'in buna karşı çıkmasının ardından petrol fiyatlarının hızlı şekilde yükselmesine neden oldu. Bu da enflasyonun ciddi şekilde yükselmesine yol açtı.

80'lerin başında ABD'de enflasyonun yanında durgunluk da geldi. Bunun ardından ABD faizler çift haneleri gördü. İran'da devrim ardından Reagan'ın ekonomiyi canlandırma çabaları sonrası ancak 80'lerin sonuna kadar bu düzeldi. 90'larda ABD'nin bankacılık krizi ve hala bizleri etkileyen Körfez Savaşları yaşandı. 85-95 arası Komünizm çöküyor ve Çin parası bugünden çok daha değerli gibi görünüyor fakat çok ciddi cari açık veriyor ve sonrası çöküş oluyor. Önümüzdeki dönemde arz sorunları yaşanacak. Enerji fiyatlarındaysa sıkıntılar sürecek gibi duruyor. Türkiye kendine burada fırsat yarabilir mi asıl önemli olan bu."

Dolarda tarihi zirve: 13,35 TL!

Son dakika haberi! Dolar 12 liraya yükseldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön