25 / 04 / 2024

Dolardaki artış konut fiyatlarını etkiledi mi?

Dolardaki artış konut fiyatlarını etkiledi mi?

Arsa fiyatlarının artması ve TL'de yaşanan değer kaybıyla beraber malzeme fiyatlarının yükselmesi, inşaat sektöründe tedirginlik yarattı. Dolardaki artışın konut fiyatlarını doğrudan etkilediğini belirten sektör temsilcileri fiyat artışlarının karşılığının gelecek sene görüleceğini aktardı.



Arsa fiyatlarının artması ve TL'de yaşanan değer kaybıyla beraber malzeme fiyatlarının yükselmesi, inşaat sektöründe tedirginlik yarattı. T24'te yer alan habere göre; müteahhitlerin yükselen maliyetler sebebiyle inşaat projelerini durdurması işsizliğe neden olurken sattığı ürünün yerini aynı fiyata dolduramayan malzemeciler ise iflasın eşiğinde olduklarına dikkat çekti. Gaziantepli müteahhit Tayhan Bozan, "Faizlerin düşürülmesi de büyük bir dezavantaj oldu bizim sektör için" diye konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, konuya ilişkin açıklamasında "Dövizdeki şu son 10 gündeki artışın sonuçlarını biz bir yıl sonra göreceğiz. Bu fiyat artışları doğrudan konut fiyatlarına etki edeceği için orta ve düşük gelirli ailelerin konut sahibi olmaları oldukça zorlaşacak" ifadelerini kullandı. 

"Doların artışı konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor"

Dövizdeki yükselişin inşaat sektörüne ek olarak bütün sektörleri ciddi bir şekilde etkilediğini vurgulayan Gökhan Çeliktürk, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Vatandaşlarımızın mutfağına kadar inmiş durumda fiyat artışları. Bunun devamında da illaki inşaat sektörünü de etkileyecektir. Çünkü inşaat sektörü şu an Türkiye’deki en fazla istihdamı sağlayan sektördür. Bu sektörde çalışan insanlar da genelde asgari ücretli olduğu için bu maliyet artışları, mutfağa kadar yansıyan artışlar illaki bizim sektördeki hem çalışanları hem de meslektaşlarımızı çok ciddi şekilde etkileyecektir. Tabii ki müteahhitlik sektörü açısından bakarsak bu fiyat artışlarının karşılığını önümüzdeki yıl göreceğiz. Şu anda fiyat artışları, zaten geçmişten gelen artışlardan kaynaklı bir artış. Ama dövizdeki şu son 10 gündeki artışın sonuçlarını biz bir yıl sonra göreceğiz. Dolar fiyatlarının artmasıyla inşaat ve yapı malzemelerinde fiyat artışı oldu. Bunun yanı sıra malzeme tedarikinde de sıkıntı yaşıyoruz. Ücretini verip malzemeyi de alamıyoruz.”

Dolardaki artış konut fiyatlarını etkiledi mi?

"Türkiye'de konut almak gittikçe zorlaşıyor"

Fiyat yükselişlerinin ev fiyatlarını da doğrudan etkilediğine dikkat çeken Çeliktürk, "Orta ve düşük gelirli ailelerin konut sahibi olmaları oldukça zorlaşacak. Şimdi Gaziantep’te bir inşaatın fiyatının maliyetinin yarısı arsa fiyatı… Gaziantep’te son bir senedir nerden baksanız yaklaşık yüzde yüz civarında arsa fiyatlarında artışlar mevcut. O yüzden devletin, özellikle dar gelirli ve orta gelirli kesimdeki vatandaşlarımıza sosyal konut üreterek bunları uzun vadede düşük faiz veya faizsiz olanak sunması gerekiyor. Aksi takdirde şu andaki mevcut gelirlerimizle Türkiye’de konut almak gittikçe zorlaşıyor" şeklinde konuştu.

Dolardaki artış konut fiyatlarını etkiledi mi?

"Yatırım yapmaya korkuyoruz"

Müteahhit Tayhan Bozan ise iş insanlarının üretim yaparken aynı zamanda bir kazanç da elde etmeistediklerini aktararak şöyle konuştu:

“Sattığınınız bir malın yerine aynı ürünü yakın bir değerde koyamazsanız, sizde bir korku ve tedirginlik başlar. Bu da yatırım yapmanıza engel olur. Biz şu anda tam da bu durumu yaşıyoruz. Hem malzeme hem işçilik hem de arsa fiyatları çok yükseldi. Bu da bize büyük sıkıntılar olarak geri dönüyor. Aynı zamanda satış ve tedarik konusunda da sıkıntılar yaşayınca iyice çıkmaza girdik. Yatırım yapmaya korkuyoruz çünkü evdeki hesap çarşıya uymuyor. İnşaat malzemelerindeki fiyatların bir günü diğer gününü tutmuyor. Mevcut arsa fiyatlarının şişirilmesi de ev fiyatlarını etkiliyor. Mevcut hükümetin bu fiyat artışlarına bir el koyması lazım. Dolar krizi yönetilebilir. Pandemiden gelen bir küresel kriz var, evet ama Türkiye önlemler alma konusunda biraz geride kaldı. Faizlerin düşürülmesi de büyük bir dezavantaj oldu bizim sektör için.’’ 

Dolardaki artış konut fiyatlarını etkiledi mi?

"İş yerimizi kapatma durumuna geldik"

Kur farkıyla beraber satışların yüzde 100 durduğunun altını çizen inşaat malzemesi firma temsilcisi Zeki Bozan ise konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Doların bu kadar hızlı artması bizim sattığımız her ürünü etkiledi. Örneğin iki kova boya sattığımız zaman o parayla yerine bir kova boya alamıyoruz. Kum, çimento, demir ve diğer yapı malzemelerinin tümünün maliyeti katlandı. Şu anda işyerimizi kapatma durumuna gelmiş durumdayız. Son yıllardaki satışlarımıza baktığımız, bırakın yılı biz dünün kârını arar olduk. Bir gün diğerini tutmuyor, her gün biraz daha zarara giriyoruz. Çalışacak işçi de bulamıyoruz. Ülkenin bu halinden sonra gençler hep yurt dışına çıktı. Böyle giderse biz de buradan gideceğiz.”

Müteahhitlerden tapu harcı kaldırılsın talebi!

Konutta stokçuluk artıyor!

Konut fiyatları yüzde 45 artacak!


Geri Dön