16 / 04 / 2024

Dolardaki artış konut kredisi faiz indirimlerini durdurdu mu?

Dolardaki artış konut kredisi faiz indirimlerini durdurdu mu?

Bankaların konut kredisi faiz indirimleri durma noktasına geldi. Merkez Bankası’nın faiz indirimine rağmen artan kur tedirginliğiyle bankaların kredi faiz oranları sabit seyrediyor...



Bankaların konut kredisi faiz oranları Merkez Bankası’nın Temmuz ayında başladığı politika faiz indiriminden itibaren hızla düşmeye başlamıştır. Ağustos başından bu yana dört buçuk aylık süreçte toplam 53 puan düşen tabela konut kredisi faiz oranları ortalamasında son 10 gündür değişiklik yaşanmıyor.  

Kamu bankalarının ortak ürünü ile Ağustos başında yüzde 1’in altına çekilen konut kredisi faiz oranları Kasım ayında özel bankalarında indirim atağı sonrasında hızla geriledi. Güncel olarak 12 bankanın tabela ve kampanyalı konut kredisi faizleri yüzde 1’in altında yer alıyor. 

Fakat Kasım ayında hızla düşen konut kredisi faiz oranları yavaşladı. Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile düşüşüne devam etmesi beklenen kredi faiz oranları kur engeline takıldı. 

ABD ile yaşanan gerilimler ve yaptırım riski karşısında dolar salı günü 5.88 ile son iki ayın en yüksek seviyesine çıkarken dün 5.91’e kadar yükseldi. Uzmanlar 5.93 direncinin kırılması halinde dolardaki yükselişin daha fazla olabileceği görüşünde.

Uzmanlar Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin ardından TL'nin sunduğu reel faizin benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde kalması nedeniyle reel faiz kalkanının aşındığı bir ortamda gündeme gelen ABD'nin yaptırım konusunun TL varlıkları olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Haftalık repo faizlerinin 200 baz puan düşmesine rağmen bankalar dolar kuru riskine karşı kredi faiz oranlarını sabit tutuyor. 9 Aralık sonrasında, 12 Aralık’ta Merkez Bankası’ndan faiz indirim haberi gelmesine rağmen sadece bir banka konut kredisi faiz indirimi yaptığını duyurdu. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre; ABD ile yaşanan gerilimlerin azalması ve kurun yeniden dengelenmesi ile kredi faizlerinde düşüşün devam etmesi bekleniyor. En büyük beklenti kamu bankalarına yönelmiş durumda. Ağustos ayında faiz oranları yüzde 1’in altına çeken Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank yaklaşık beş aylık süre zarfında diğer bankaların indirimleri özel bankaların faizlerde önüne geçmesine rağmen indirim uygulamadı. 

Güncel olarak uygulanan en düşük konut kredisi faiz oranı TOKİ’nin 100.000 sosyal konut projesi için geçerli olan yüzde 0.49 seviyesinde yer alıyor.  Tüm konut talepleri için kullanılabilecek en uygun faiz oranı ise yüzde 0.95 düzeyinde. 

275.000 TL tutarda kredi için 10 yıl vadede konut kredisi hesaplama yapıldığında masraflar hariç en düşük toplam geri ödeme miktarı 462.000 TL oluyor. Kredinin aylık taksitleri ise 3.850 TL’ ye denk geliyor.

Konut kredisi almak için neler gerekli?

Konut kredi faiz oranlarında son durum ne oldu?


Geri Dön