26 / 04 / 2024

Dövizdeki artış yazlık satışlarını da etkiledi!

Dövizdeki artış yazlık satışlarını da etkiledi!

Uluslararası gayrimenkul franchising şirketi ERA Gayrimenkul Türkiye Franchise Kanal Direktörü Kadir Tümen, dövizde yaşanan artış sebebiyle yazlık satışlarının durgunlaştığını belirtti.



ERA Gayrimenkul Türkiye Franchise Kanal Direktörü Kadir Tümen tatil bölgelerinde yazlıklara olan talebiyle ilgili bir değerlendirme yaptı. Tümen, “Özellikle son 20 yılda lüks olan yazlık yatırımı, daha kolay bir hale geldi. Yazlık arzının her geçen yıl artması ve Türk toplumunun geçmişe nazaran daha fazla tatil alışkanlığına sahip olması, gelir seviyesi artışı, sosyal hayatın değişimi ile birlikte, tatil yapmak bütün gelir grupları için doğal bir ihtiyaç haline dönüştü. Bu sebepler, yazlık talebini ve yatırımını son yıllarda artı ancak dövizde yaşanan artışla birlikte yazlık alışkanlıklarımızın da değişmesine sebep oldu” diye konuştu.

Sezon ve döviz etkisi yazlık satışlarını vurdu 

Kadir Tümen, “Döviz kurlarının yükselmesi özellikle ilkbahar ve yaz aylarına denk geldiği için zaten sonbahar ve kışın alım yapan potansiyel yazlık yatırımcılarını bir miktar bekleme yönüne itmiş durumda özellikle mevsim ve döviz etkisiyle birleşince satışların durma noktasına geldiğini söyleyebiliriz. Bu dönemde yüksek mevduat faizi nedeniyle, yazlık kiralama opsiyonu yatırımcı için çok daha mantıklı görünüyor. 2019 yılı yazına kadar bu sürecin devam edeceğini düşünüyoruz” dedi. 

Yerli yazlıkçılar Marmara ve Karadeniz’e yabancı yazlıkçılar Akdeniz ve Ege kıyılarına yöneldi

Yerli ve yabancı yazlık yatırımcılarının farklı lokasyonları tercih etiğini de söyleyen Tümen sözlerine şu şekilde devam etti, “Yerli yazlık yatırımcıları özellikle büyük metropollere yakın ve hızla ulaşabilecekleri, havaalanlarının olduğu bölgeler. Son yıllarda, Balıkesir’in Edremit Körfezinde bulunan; Küçükkuyu, Altınoluk, Akçay, Ören ve özellikle Gömeç ve Ayvalık hareketli bölgeler. Bodrum ve Kuşadası artık bir ilçe olmaktan çıkarak şehir haline gelmiş durumdalar ve her geçen yıl daha da fazla genişliyorlar. Yabancı yatırımcı ise; yabancılara yapılan konut satışlarında da 2. sırada yerini koruyan Akdeniz’de; ağırlıklı olarak Antalya bölgesi, Kaş, Kalkan, Kemer gibi denize kıyısı olan tatil hareketliliğin yaşandığı yazlık projelere ilgi gösteriyor.” 


Geri Dön