26 / 04 / 2024

Dubleks dairenin tapusu bölünür mü?

Dubleks dairenin tapusu bölünür mü?

Dubleks daireler, iki katlı ancak tek bir bağımsız bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle dubleks daireler her ne kadar iki katlı olsa da iki tane müstakil tapusu olamıyor. Peki, dubleks dairenin tapusu bölünür mü?



Dubleks dairenin tapusu bölünür mü?

Dubleks daireler, iki katlı ancak tek bir bağımsız bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle dubleks daireler her ne kadar iki katlı olsa da iki tane müstakil tapusu olamıyor. Tapu tek oluyor. Peki, dubleks dairenin tapusu bölünür mü?


Dubleks daireler gerekli tadilat ve prosedürlerin izlenmesi halinde bölünebiliyor. Ancak bu işlemler yapılmadan ve izin alınmadan yapılan bölme işlemi, taşınmazın tapusunu bölmüyor. Tapuyu hisselendirmiş oluyor.


Dubleks dairelerin tapularının ayrı olabilmesi için bu dairenin iki katının da fiziksel olarak birbirinden ayrı olması gerekiyor. 

Mimari projesinde fiziksel olarak ayrı olmayan ve tek kapısı bulunan dubleks dairelerin ayrılabilmesi için çok uzun prosedür bulunuyor. 


Bunun için kat maliklerinden izin alınması, belediyeden izin alınması, tadilat yapılması, yapılan tadilatın onaylanması gerekli oluyor.


Buna karşın fiziken ayrı bulunan diğer ifade ile ayrı giriş kapısı bulunan dubleks dairelerin tapusunun ayrılması için de kısmen aynı işlemlerin gerçekleşmesi gerekiyor. 


Dubleks daire ayırma işlemlerinin başında belediyeye başvuruda bulunmak yer alıyor. Belediyeye yapılan başvuru sonrasında yetkililer dairenin fiziki şartlarını inceliyor. Fiziki şartların onaylanması halinde dubleks daireler tapuda ayrılabiliyor.


Belediyeden izin aldıktan sonra bulunulan ilin elektrik ve su idaresinden de gerekli yazıların alınması gerekiyor. 



Dubleks ev aidatı ne kadardır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön