26 / 04 / 2024

Dükkan kira artış oranı Şubat 2016!

Dükkan kira artış oranı Şubat 2016!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahiplerinin kiracılarına yaptıkları senelik zam esasları Borçlar Kanunu'nda yer alıyor. Peki, dükkandaki kiracıya ne kadar zam yapılır? İşte dükkan kira artış oranı Şubat 2016..



Dükkan kira artış oranı Şubat 2016!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahiplerinin kiracılarına yaptıkları senelik zam esasları Borçlar Kanunu'nda yer alıyor. Kanun ile yapılan düzenlemelere göre mal sahipleri kiracılarına belirlenen oranlarda zam yapabiliyor.


Kanuen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Ancak kanun kapsamında yapılan değişiklikler ile bu kural işyerleri için 2012 tarihinden itibaren 8 senelik süre ile ertelendi. 


Buna göre 2020 yılına kadar dükkan sahipleri kiracılarına böyle bir zorunluluk olmaksızın istedikleri oranda zam yapabiliyor. Ancak zam hesaplamasında sözleşmede yer alan hükümler de önem taşıyor. Sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemesi durumunda mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor.


Dükkan kiracısına yapılacak zamda kullanılacak enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Şubat aynı verileri şu şekilde; 


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.


TÜFE’de (2003=100) 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,82, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,58 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,87 artış gerçekleşti.



Enflasyon oranları Şubat 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön