23 / 04 / 2024

Dükkan kirası nasıl belirlenir?

Dükkan kirası nasıl belirlenir?

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, kiracının ödeyeceği kira bedeli konusunda farklı hesaplamalar yapabiliyor. Peki, dükkan kirası nasıl belirlenir? Kira bedelini belirlemek için dava ne zaman ve nasıl açılır?



Dükkan kirası nasıl belirlenir?

Taşınmaz malını kiraya veren kimseler, kiracının ödeyeceği kira bedeli konusunda farklı hesaplamalar yapabiliyor. Mesken kiralamalarında ortalama olarak daire değerinin 200'de 1'i kira bedeli olarak hesaplanabiliyor.


Örneğin dairenin değeri 200 bin TL ise kira bedeli ortalama 1000 TL, dairenin değeri 400 bin TL ise kira bedeli ortalama 2000 TL olarak hesaplanıyor. Dükkan kiralarında da hesaplama hemen hemen aynı oluyor.


Ancak taşınmazın değerini arttırıcı faaliyetlerin olması durumunda kira bedelleri de artıyor. Örneğin ulaşım ve konaklama projelerinin yapılması, park alanlarının yapılması gibi etkenler kira bedelini de yükseltiyor.


Kanunen kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.


Dükkan kira zamları nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön