26 / 04 / 2024

Kırsal dönüşüm alanları nasıl belirlenir?

Kırsal dönüşüm alanları nasıl belirlenir?

Kırsal dönüşüm projesi, şehirde yapılan dönüşüm uygulamalarının köy ve kırsal alanlarda uygulanmasını hedefliyor. Bu kapsamda köysel dönüşümün uygulanacağı köyler belirlendi. Peki, kırsal dönüşüm alanları nasıl belirlenir?



Kırsal dönüşüm alanları nasıl belirlenir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, kentlerde yapılan kentsel dönüşüm projelerinin kırsal alanlarda da hayata geçirilmesi işlemine kırsal dönüşüm deniyor. 


Köylerde yapılacak kırsal dönüşüm,mimarisine uygun bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu nedenle yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması planlanıyor.


Sadece binalarla sınırlı kalmayan kırsal dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. 


Yörenin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor.


Kırsal dönüşüm projesi,  yaşam standartları düşük, sürekli göç veren ve devlet desteğine muhtaç olan kırsal yerleşim birimlerimizin yenilenmesi ve geliştirilmesi için gerekli olarak karşımıza çıkıyor. Yaşama standartları daha düşük ve gelişmeye ihtiyacı olan bölgelere uygulamalarda öncelik veriliyor.


Kırsal dönüşüm uygulanacak pilot köyler

1-Kütahya-Arslanapa İlçesi -Kureyşler köyü (57 hak sahibi)

2-Kahramanmaraş-Göksu İlçesi -Gücüksu köyü(76 hak sahibi)

3-Karaman-Merkez-Güldere köyü (79 hak sahibi )



Kırsal dönüşüm için gerekenler neler?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön