19 / 04 / 2024

Kırsal dönüşüm projesi nasıl olacak?

Kırsal dönüşüm projesi nasıl olacak?

Şehirdeki riskli binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesini amaçlayan kentsel dönüşüm projesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kırsal dönüşüm projesi geliştiriliyor. Peki, kırsal dönüşüm projesi nasıl olacak?



Kırsal dönüşüm projesi nasıl olacak?

Şehirdeki riskli alanlarda yer alan riskli binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesini amaçlayan kentsel dönüşüm projesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kırsal dönüşüm projesi (köysel dönüşüm projesi) geliştiriliyor.


Kırsal alanlarda yapılacak dönüşüm çalışmalarının o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu nedenle yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması planlanıyor.


Köysel dönüşüm projesi, sadece binalarla sınırlı kalmıyor. Binaların yanı sıra, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. 


Yörenin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor.


Kırsal alanda yaşam kalitesini yükseltme amacı güden bu proje için pilot köyler belirlendi. Belirlenen köyler şu şekilde;


1-Kütahya-Arslanapa İlçesi -Kureyşler köyü (57 hak sahibi)

2-Kahramanmaraş-Göksu İlçesi -Gücüksu köyü(76 hak sahibi)

3-Karaman-Merkez-Güldere köyü (79 hak sahibi )



Kırsal dönüşüm için pilot köyler belirlendi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön