26 / 04 / 2024

Kırsal dönüşüm nedir?

Kırsal dönüşüm nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesinin köy ve kırsal alanlarda da uygulanması planlanıyor. Peki, kırsal dönüşüm nedir? Kırsal dönüşüm projesi nasıl uygulanacak?



Kırsal dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmeyi amaçlıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen bu projenin köy ve kırsal alanlarda da uygulanması planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin açıklamalarına göre  köy ve kırsal alanlarda da dönüşüm başlatılacak. 


Kırsal dönüşüm projesi özellikleri..

Köylerde yapılacak dönüşümün; o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu nedenle yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması planlanıyor.


Sadece binalarla sınırlı kalmayan köysel dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. 


Yörenin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor.


Kırsal alanda yaşam kalitesini yükseltme amacı güden bu proje için pilot köyler belirlendi. Belirlenen köyler şu şekilde;


1-Kütahya-Arslanapa İlçesi -Kureyşler köyü (57 hak sahibi)

2-Kahramanmaraş-Göksu İlçesi -Gücüksu köyü(76 hak sahibi)

3-Karaman-Merkez-Güldere köyü (79 hak sahibi )



Kırsal dönüşüm için pilot köyler belirlendi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön