17 / 04 / 2024

Kırsal dönüşüm kira yardımı 2015!

Kırsal dönüşüm kira yardımı 2015!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalara göre köy ve kırsal alanlarda da dönüşüm yapılması hedefleniyor. Peki kırsal dönüşümde kira yardımı olacak mı? İşte kırsal dönüşüm kira yardımı 2015...



Kırsal dönüşüm kira yardımı 2015!

Kentsel dönüşüm, 6306 sayılı Kanun gereğince uygulanıyor. Bu kanun, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirliyor.


Bu süreçte riskli alan olarak nitelendirilen, Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanlardaki binalar yıkılıyor.


Görüldüğü üzere, kentsel dönüşüm "kentteki" riskli alanların dönüşümünü amaçlıyor. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalara göre köy ve kırsal alanlarda da dönüşüm yapılması hedefleniyor.


Bu kapsamında dönüşümün uygulanacağı pilot köyler yine Bakanlık tarafından belirlendi. Belirlenen köyler şu şekilde;


1-Kütahya-Arslanapa İlçesi -Kureyşler köyü (57 hak sahibi)

2-Kahramanmaraş-Göksu İlçesi -Gücüksu köyü(76 hak sahibi)

3-Karaman-Merkez-Güldere köyü (79 hak sahibi )


Peki, köyde dönüşüm uygulanacak yapıların sahiplerinin hakları nelerdir? Kırsal dönüşüm kira yardımı olacak mı?


Kırsal dönüşüm kira yardımı..

Bakanlık proje kapsamında Kalkınma Bakanlığı ile görüşmeler yaparak kırsal dönüşüm için 2015 yatarım programına 25 milyon liralık proje teklifi yaptı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalara göre, kırsal alanlarda dönüşümden faydalanan yapı sahiplerine kira yardımı verilmesi planlanıyor.


Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre, 2017 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde Köy Tasarım Rehberi hazırlanması hedefleniyor.


Kırsal dönüşüm nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön