25 / 04 / 2024

Kırsal dönüşümde kira yardımı var mı?

Kırsal dönüşümde kira yardımı var mı?

6306 sayılı kanun ile yürütülen kentsel dönüşüm projelerinin artık kırsal ve köysel alanlarda da yapılması planlanıyor. Peki, kırsal dönüşümden yararlananların hakları nelerdir? Kırsal dönüşümde kira yardımı var mı?



Kırsal dönüşümde kira yardımı var mı?

6306 sayılı kanun,  afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirliyor.


Bu kanun gereğince yürütülen kentsel dönüşüm projelerinin artık kırsal ve köysel alanlarda da yapılması planlanıyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin açıklamalarına göre başlatılacak kırsal dönüşüm projesi şu şekilde işleyecek;


"Köylerde yapılacak dönüşümün; o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu nedenle yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması planlanıyor.


Sadece binalarla sınırlı kalmayan köysel dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. 


Yörenin ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor."


Peki, kırsal dönüşümde kira yardımı var mı?

Bakanlık proje kapsamında Kalkınma Bakanlığı ile görüşmeler yaparak kırsal dönüşüm için 2015 yatarım programına 25 milyon liralık proje teklifi yaptı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalara göre, kırsal alanlarda dönüşümden faydalanan yapı sahiplerine kira yardımı verilmesi planlanıyor.


Yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre, 2017 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde Köy Tasarım Rehberi hazırlanması hedefleniyor.


Kırsal dönüşüm uygulanacak pilot köyler

1-Kütahya-Arslanapa İlçesi -Kureyşler köyü (57 hak sahibi)

2-Kahramanmaraş-Göksu İlçesi -Gücüksu köyü(76 hak sahibi)

3-Karaman-Merkez-Güldere köyü (79 hak sahibi )



Kırsal dönüşüm nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön