19 / 04 / 2024

Köysel dönüşüm projesi nasıl yapılır?

Köysel dönüşüm projesi nasıl yapılır?

Yaşam standartları düşük, sürekli göç veren ve devlet desteğine muhtaç olan köy yerleşim alanlarının yenilenmesi için gerçekleştirilen projelere köysel dönüşüm deniyor. Peki, köysel dönüşüm projesi nasıl yapılır?



Köysel dönüşüm projesi nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm kanunu olan 6306 sayılı kanun ile, kentte bulunan riskli alanlardaki riskli binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Kanun kapsamında köy yerleşim alanları da yer alıyor.


Köylerde yapılacak dönüşüm projeleri bölgelerin, mimarisine uygun bir şekilde yapılması hedefleniyor. Bu nedenle yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması planlanıyor.


Sadece binalarla sınırlı kalmayan kırsal dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. 


Yaşam standartları düşük, sürekli göç veren ve devlet desteğine muhtaç olan köy yerleşim alanlarının yenilenmesi ve geliştirilmesi için köysel dönüşüm projeleri yapılıyor. Yaşama standartları daha düşük ve gelişmeye ihtiyacı olan bölgelere uygulamalarda öncelik veriliyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, köylerde yaşam kalitesini yükseltmek için köylerde kentsel dönüşüm çalışmalarına başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından köysel dönüşüm kapsamında kamu tarafından üst yapı ve altyapılar planlanacak, bunlara ilişkin yasal düzenlemeler ve alınacak ekonomik önlemler ile yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapacak.


Köysel dönüşüm kredisi nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön