19 / 04 / 2024

Dükkan sahibi kat maliki midir?

Dükkan sahibi kat maliki midir?

Bir anagayrimenkulün bölümlerinde bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor. Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti ve bu hakka sahip olanlara kat maliki deniyor. Peki, dükkan sahibi kat maliki midir?



Dükkan sahibi kat maliki midir?

Kat mülkiyeti kanunu gereğince, tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan,mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulun maliki veya ortak malikleri tarafından, bu kanun hükümlerine göre, bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor.


Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti ve bu hakka sahip olanlara kat maliki deniyor. 


Peki, kat malikleri sadece ev sahipleri midir? Apartmandaki dükkan sahibi kat maliki midir?


Yukarıda da görüldüğü üzere kat malikleri, ev ve işyeri olarak sınıflandırılmıyor. Bir anagayrimenkul dahilindeki tüm bağımsız bölümlerin sahibi aynı zamanda kat maliki oluyor.


Buna göre dükkan sahipleri de kat maliki olup; ev sahipleri ile aynı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor.


Dükkan sahipleri de apartman adına alınacak kararlarda söz sahibi oluyor. Örneğin; kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: 

 

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; 

 

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.


Dükkan sahibi beni çıkarmak istiyor ne yapmalıyım?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön