28 / 03 / 2024

Dükkan tapusu daire tapusuna nasıl çevrilir?

Dükkan tapusu daire tapusuna nasıl çevrilir?

Kimi apartmanlarda, projesinde ve tapuda dükkan olarak kayıtlı bağımsız bölümler daire olarak kullanılabiliyor. Ancak bunun usulüne uygun bir şekilde yapılmaması halinde cezalarla karşılaşabiliyor. Peki, dükkan tapusu daire tapusuna nasıl çevrilir?



Dükkan tapusu daire tapusuna nasıl çevrilir?

Kimi apartman binalarında, projesinde ve tapuda dükkan olarak kayıtlı bağımsız bölümler daire olarak kullanılabiliyor. Ancak bunun yasal usulüne uygun bir şekilde yapılmaması halinde taraflar bazı cezalarla karşılaşabiliyor.


Diğer kat malikleri tarafından şikayet edilmemek ve herhangi bir ceza ile karşılaşmamak için dükkan tapusunun daire tapusune çevrilmesi gerekiyor. Peki, dükkan tapusu daire tapusuna nasıl çevrilir?


Dükkan tapusu daire tapusuna çevirme..

Dükkan tapusunu ev tapusuna çevirebilmek için öncelikle apartmanda bulunan diğer kat maliklerinin hepsinden onay alınması gerekiyor.


Bu onay alındıktan sonra ise tapu dairesinde cins değişikliği işlemi yapılarak dükkan tapusu mesken tapusuna çevrilebiliyor.


Cins değişikliği..

Cins değişikliği işlemi, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanıyor. 


Tapu üzerinde cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin temin edilmesi gerekiyor ve cins değişikliği masrafının ödenmesi gerekiyor.


Cins değişikliği belgeleri:

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Cins değişikliği masrafı..

Her çeşit cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer on binde 5 oranında harç tahsil ediliyor. 


Ayrıca, döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor.


İşyeri tapusu için gerekli evraklar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön