20 / 04 / 2024

Dünyadaki Merkez Bankaları faiz artırırken, Türkiye neden faiz düşürüyor? Enflasyon pahasına büyüme mümkün mü?

Dünyadaki Merkez Bankaları faiz artırırken, Türkiye neden faiz düşürüyor? Enflasyon pahasına büyüme mümkün mü?

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, dünyada faiz artışına gidilirken, Türkiye'de neden faiz indirildiği konusunu değerlendirdi. İşte o sorunun yanıtı...



Dünyada faiz artışına gidilirken, Türkiye'de neden faiz indiriliyor? Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, konuyu değerlendirdi. Selva Demiralp, 2000-2005 yılları arasında Merkez Bankası'nda iktisatçı olarak görev yaptı. Demiralp, Federal Rezerv, Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Merkez Bankası gibi merkez bankalarıyla etkileşimler yaşadı ve Avrupa Merkez Bankası'nda danışman olarak görev yaptı. Para politikası üzerine araştırmalar yapan Demiralp'in Türkiye ekonomisi ile ilgili görüşlerine The Wall Street Journal , The New York Times , The Financial Times , Reuters ve The Associated Press'te yer verildi. 

2022 yılının başından bu güne yaklaşık 90 ülkenin merkez bankası faiz artırımına gitti. Bu ülkelerin de yaklaşık yarısı tek seferde en az 75 baz puan, yani tecrübe ettikleri enflasyonun yaklaşık onda biri kadar faiz artırdı. 

Hafta içinde ABD Merkez Bankası FED’in 75 baz puanlık son faiz artırımından bir gün sonra TCMB 100 puanlık bir faiz indirimi açıkladı. 

Dünyadaki Merkez Bankaları faiz artırırken, Türkiye neden faiz düşürüyor? Enflasyon pahasına büyüme mümkün mü? 

Dünyanın geri kalanının “büyüme pahasına enflasyonla mücadele”ye yönelirken, Türkiye'nin “enflasyon pahasına büyüme” ile tercihini bunun tam tersi yönünde kullandığının altını çizen Prof. Dr. Selva Demiralp, 'Böyle bir alternatif var mı? Dünyanın geri kalanı büyümeyi bizim kadar istemiyor olabilir mi? Enflasyonun ve faiz artışının maliyeti ne?' sorularının yanıtlarını BBC Türkçe'de verdi. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön