19 / 03 / 2024

Düşen konut kredisi faizleri satışları tetikledi!

Düşen konut kredisi faizleri satışları tetikledi!

AYİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu, TÜİK, konut satış istatistiklerini değerlendirdi. Erkurtoğlu, ''Yüzde 1'in altındaki kredi faizleri konut satışlarına olumlu yansımıştır" diye konuştu.



TÜİK, konut satış istatistiklerini değerlendiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu, konut satışlarının hem 2018 hem de 2019 yılına göre olumlu bir çizelge izlediğini açıkladı. Yeni Asır'da yer alan habere göre; ilk iki ayda 232 bin 368 konut satışı gerçekleşerek yüzde 53,5'lik bir artış kaydedildiğini belirten Erkutoğlu, "Burada en dikkat çekici nokta birinci el konut satış-larındaki artış ve banka kredilerinin kullanılma oranlarıdır. Yüzde 1'in altındaki kredi faizleri konut satışlarına olumlu yansımıştır" diye konuştu.

OLUMLU BİR HAVA

Bu noktada bu yıl, geçen oranla daha az konut üretileceğini söyleyen Ahmet Erkutoğlu, "Yapı ruhsatlarındaki azalma da bize bunun sinyallerini veriyor. Bu nedenle uygun fiyata konut almak için sınırlı bir zaman dilimi içerisindeyiz. Gayrimenkul her dönem güvenli bir yatırım aracı olmuştur. İstanbul'da özellikle 500-750 bin lira bandındaki konutlar daha rahat satılmaktadır. Yabancıya konut satışında da hem geçen yıla hem de 2018'e göre ilk iki ayda olumlu bir hava yakaladık. Beklenmeyen ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona salgını nedeniyle önümüzdeki aylarda yabancıya konut satışında bir yavaşlama söz konusu olacaktır" açıklamasında bulundu.

TÜİK, Şubat ayı konut satış istatistikleri değerlendirildiğide, 2020 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışlarında yüzde 51,4 oranında artıyor. İstanbul yüzde 19.1 ile en çok konut satılan illerin başında gelirken, İstanbul'u, yüzde 11,2 ile  Ankara  ve yüzde 6,5 ile  İzmir  izledi. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 artarak 4 bin 5 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Şubat 2020'de ilk sırayı bin 987 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 805 konut satışı ile Antalya, 265 konut satışı ile Ankara, 131 konut satışı ile Yalova ve 115 konut satışı ile Bursa takip etti.

2020 Şubat'ta 118 bin 753 konut satıldı!

İpotekli konut satışları Şubat’ta yüzde 392 arttı!


Geri Dön