29 / 03 / 2024

Konut satışları düşüyor, konut kredisi kampanyaları artıyor!

Konut satışları düşüyor, konut kredisi kampanyaları artıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) konut satış verilerini açıkladı. Verilerde görülen büyük düşüşün hemen ardından Ziraat Bankası’ndan dev konut kredisi kampanyası geldi. Düşen konut satışları konut kredisi kampanyaları ile canlandırılmaya çalışılıyor.  



Mayıs ayı konut satış istatistikleri dün açıklandı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde konut satışları 2019 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde31,3 oranında  azalarak 82.252’ye geriledi. 

En büyük düşüş kredili konut satışlarında gözlendi. Mayıs ayında tekrar yükselişe geçen konut kredisi faiz oranları kredili konut satışlarını olumsuz etkiledi. Türkiye genelinde kredili konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde85,8 oranında azalış göstererek 5.231’e düştü. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde6,4 olarak gerçekleşti. 

Kredili konut satışlarının payının toplam satışlar içinde yüzde6.4’e gerilemesi vatandaşın konut ihtiyacını ertelediğinin net göstergesi oldu. Konut kredisi faiz oranlarının psikolojik seviyenin iki katının üstünde olması üzerine Ziraat Bankası’ndan büyük bir konut kredisi kampanyası geldi. Ziraat Bankası Enflasyon Endeksli Konut Kredisi ürünü detaylarını Kredi Pazarı araştırdı. 

Ziraat Bankası Enflasyon Endeksli Konut Kredisi Faizi

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın kredi ürününü ‘‘Enflasyona Endeksli Konut Kredisiyle enflasyonda gelecekte düşüş bekleyen ve alımını erteleyen müşterilerin taleplerini öne çekmek istedik. Enflasyona Endeksli Konut Kredisi'nde faiz oranı son açıklanan TÜFE'ye bankamızca belirlenen aylık 0,19 marjın eklenmesiyle hesaplanacak.’’ cümleleri ile anlattı. 

Ziraat Bankası’nın konut erteleyen vatandaşların ihtiyaçlarını uygun koşullarda karşılamak için sunduğu Enflasyon Endeksli Konut Kredisi ürünü ile aylık faiz oranlarını TCMB’nın aylık TÜFE verilerinin üzerine bankanın yüzde0.19 kar marjı eklenmesi ile belirlenecek. 10 yıl vadeye kadar kullandırılan kredide faiz oranları TÜFE’nin düşmesi ile düşüş gösterecek. Kampanya kapsamında borcunu erken kapatmak isteyen vatandaştan erken ödeme ücreti alınmayacak. Ayrıca Enflasyon Endeksli Konut Kredisi’nden yararlanan vatandaşlar diledikleri zaman Ziraat Bankası’nın sabit faizli konut kredisi ile yapılandırma yapabilecekler. 

Ziraat Enflasyon Endeksli Konut Kredisi Hesaplama 

Ziraat Bankası Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faiz oranları Mayıs ayı TÜFE rakamlarının 12 aylık ortalaması alınarak hesaplandığında yüzde2.01’e denk geliyor. Şu an için faiz oranı yüksek görünse de enflasyonda beklenen düşüş ile faiz oranlarıda düşüş gösterecek. TCMB’nin Haziran ayı beklenti anketinde 12 ay sonra yıllık ortalama enflasyon beklentisi yüzde14.88 şeklinde yer alıyor. Beklentiye göre faiz oranı hesaplandığında 2020 Haziran ayında konut kredisi faiz oranı yüzde1.5’e denk geliyor. 

Ziraat Bankası Enflasyon Endeksli Konut Kredisi için güncel faiz oranları ile 150.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin aylık ödemeleri 3.320 TL oluyor. 5 yıl vadede konut kredisi hesaplama ise 4.320 TL’ ye karşılık geliyor. 

 

Ev almak isteyenlere cazip fırsat!

Yüksek faiz konuta yansıdı!

2019 Mayıs'ta 82 bin 252 konut satıldı!


Geri Dön