19 / 03 / 2024

Konut kredisi faizleri düşüyor!

Konut kredisi faizleri düşüyor!

Konut kredisi faiz oranlarında meydana gelen düşüş sonrasında kredili ev satışlarında yüzde 410'luk ciddi bir artış yaşandı. Kredi faizlerindeki düşüş devam ederken vatandaşların talebi de sürüyor. İşte en uygun konut kredileri...



Ev sahibi olmayı isteyen ancak yeterli kadar nakit parası bulunmayan vatandaşlar uzun zamandır konut kredisi faizlerinin düşmesini bekliyordu. Vatan Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; merkez bankasının faiz kararının ardından önce devlet bankaları daha sonrada özel bankalar konut kredisi faiz oranlarını azalttı.

Ağustos'ta Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranı 0.99 oldu. Daha sonra da Vakıfbank konut kredisi faiz oranını 0.99'a çekti. Sonra ise Halkbank ve Ziraat Katılım konut kredilerini ayını orana göre düşürdü.
 
Devlet bankalarının konut kredisi hamlesinden sonra özel bankalar da faiz oranlarını aşağı çekiyorç Özel bankaların faiz oranlarında oluşan düşüş eğilimi ise sürüyor.
 
17 Ekim itibarı ile özel bankaların güncel konut kredisi faiz oranları ise şöyle:
 
Kuveyt Türk: 1.08
 TEB: 1.15
 Türkiye Finans: 1.12
 Albaraka: 1.16
 Yapıkredi: 1.17
 İNG:1.17
 Akbank: 1.17
 İşbankası: 1.17
 Garanti: 1.20
 ICBC: 1.29
 Alternatifbank: 1.30
 Şeker Bank: 2.15
 

KONUT KREDİSİ TAKSİT HESAPLAMA

100 bin liralık kredi kullanırken 0.99 olan devlet bankalarından kredi kullanırsanız aylık ödeme miktarınız 1.428 TL'de denk geliyor. Toplam ödeme miktarı ise 172 bin 702  lira olarak açıklandı. Eğer özel bankalardan kredi kullanılması durumunda 100 bin lira için aylık ödeyeceğiniz en düşük tutar 1.512 TL'ye denk geliyor. Toplam ödemeniz ise 180 bin 960 lira olarak öne çıkıyor.

KONUT KREDİSİNDE VADE UZADI

Konut kredisi faiz oranın azalmasında sonra 120 olan vade, 180 aya öne çıkarıldı. Kullanılan kredi daha uzun vade ile ödenirken aylık ödemeler düşürülüyor. Ancak bu durumda toplam ödenecek faiz miktarı da artıyor.

KİMLER KONUT KREDİSİ ALABİLİR

Konut kredisi kullanmak isteyeler kimlerin konut kredisi çekebileceğini araştırmaya başladı. Kredi kullanımı birçok etkene göre değişiyor. Öncelikle gelir durumunun uygun olması gerekitor. Yani Aylık gelirinizin kullanacağınız kredinin yüzde 60’ı geçmemesi gerekiyor. Örnek verilecek olursa asgari ücretle çalışan bir kimse için aylık taksit miktarı 1.280 liralık kredi sunuluyor. Bu da toplamda 90 bin liralık kredi kullanılabildiğini ortaya çıkarıyor. Kredi notunuzun düşük olmaması ve yakın zamanda kara listeye girmemesi gerekiyor.

NE KADAR KONUT KREDİSİ KULLANABİLİRİM?

Ne kadar konut kredisi kullanılabileceği alınacak evin fiyatına göre krediyi kullanacak kişinin net gelirine bağlı oluyor. Alacağınız evin ancak yüzde 80’ine kadar konut kredisi kullanabilme imkanı sunuluyor.  Yani 500 bin liralık bir ev almak istiyorsanız 100 bin lira nakit paranız olmanız gerekiyor.

KONUT KREDİSİ KULLANAN İHTİYAÇ KREDİSİ DE KULLANABİLİR Mİ?

Birçok kişi konut kredisi kullanımında ikinci bir kredi daha kullanıp kullanamayacağı araştırılıyor. Kredi kullanımında kullanılan kredi sayısından ziyade kullanım miktarının büyük önemi bulunuyor. Toplam kullanılan kredi tutarının net gelirin yüzde 60’ından fazla olmaması gerekiyor. 

KONUT KREDİSİNDE DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?

Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrasında konut kredisi faiz oranlarında oluşan düşüş eğilimi sürüyor. Devlet bankaları anlaşmalı konut projelerinde faiz oranını 0.78’e kadar düşürülürken, özel bankalardaki düşme eğiliminin devam etmesi amaçlanıyor.

Konut kredisi faiz oranları yeniden yükselişe mi geçiyor?

Ekim ortasında konut kredisi faiz oranlarında son durum!


Geri Dön