19 / 04 / 2024

Düzce'deki depremin, 1999 depremlerinin etkisini gösterdiği raporlandı!

Düzce'deki depremin, 1999 depremlerinin etkisini gösterdiği raporlandı!

17 Kasım 2021 tarihinde Düzce'de yaşanan 5 büyüklüğündeki depreme ilişkin hazırlanan raporda dikkat çekici detaylar yer aldı. İşte o detaylar...



Düzce'de 17 Kasım 2021 tarihinde yaşanan depremin ardından Sakarya Üniversitesi'nce (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu'nun gerçekleştirdiği incelemelerden sonra bir rapor hazırlandı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, meydana gelen depremin, Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) üzerinde meydana gelen 1999 İzmit ve Düzce deprem kırıkları ile Çilimli Fayı arasında kalan bölgede yaşandığı bildirilen raporda, depremin kaynak bölgesi civarında esas belirleyici tektonik unsurun KAFZ olduğu bildirildi.

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun, 1999 İzmit ve Düzce depremlerinin dışında 1944 Bolu-Gerede (7.3), 1957 Bolu-Abant (7) ve 1967 Mudurnu Vadisi-Adapazarı (7.1) depremlerini ürettiği bildirilen raporda, "Ayrıca, Hendek Fayı üzerinde meydana gelen 1943 Hendek depremi de bu bağlamda yazılabilir. Bu yüzden, 17 Kasım'daki Düzce depreminin tektonik açıdan bu kadar diri bölgede meydana gelmesinin, sıra dışı olarak nitelendirilemeyeceği açıktır" ifadelerine yer verildi.

Düzce deki depremin, 1999 depremlerinin etkisini gösterdiği raporlandı!

Hazırlanan raporda, Kuzey Anadolu Fay Zonu ile bağlantılı ikincil bir fay olan Hendek Fayı hakkında bilgi kısıtlılığına da değinilerek, şu ifadeler yer aldı:

"Bu fay, Gümüşova-Hendek-Adapazarı hattında uzanmakta ve Adapazarı Ovası içinde çökeller altında izlenememektedir. Bu fayın KAFZ'ın bahsi geçen kuzey ve güney kollarına göre daha az tehlikeli olduğu ve 1943 Hendek depremini ürettiği söylenebilir. Ancak 1943 Hendek depreminin bu fayın ne kadarlık bir kısmını kırdığını bilmemekteyiz. Ayrıca, 1878 yılında Sapanca ve Adapazarı'nda da yıkıma yol açan depremin hangi fay üzerinde olduğu da bilinmemektedir. 1999 İzmit ve Düzce deprem kırılmaları kaynaklı zaman içindeki gerilme değişimleri hesaplanmıştır. 2021 Yayakbaşı (Düzce) depremi odağının son 22 yıl içinde yaklaşık 5 bar civarında artışı azalarak devam eden bir gerilme yüküne maruz kaldığına işaret etmektedir. Bu sonuç, 2021 Düzce depreminin 1999 İzmit ve Düzce depremlerinden bağımsız ele alınamayacağını önermektedir. Yani 1999 depremlerinin etkisi azalarak da olsa devam etmektedir."

İstanbul depremi kapıya dayandı!


Geri Dön