24 / 04 / 2024

E-haciz uygulaması meclis gündeminde!

E-haciz uygulaması meclis gündeminde!

E-haciz uygulaması meclis gündemine taşındı. CHP'li Bakan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, E-haciz uygulamasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bakan, sorusunun Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bakan, ''Ekim 2019 ayında özellikle küçük ve orta ölçekli esnafa yapılmaya başlayan ve şok etkisi yaratan yaklaşık 3.3 milyon kişiye gönderilen e-hacizlerin ardından ikinci büyük e-haciz dalgası 11 Kasım 2019 günü tekrar başlamıştır.

Vatandaşa mahkeme harç borçlarından trafik cezalarına, motorlu taşıtlar vergisinden, Kredi Yurtlar Kurumu borcuna kadar hemen tüm borç ve cezalar için, çalışıp çalışmadıklarına ya da banka hesaplarında para olup olmadığına bakılmaksızın e-haciz uygulaması yapılmaktadır. Hatta son e-hacizler, dul ve yetim aylığı alanlarla birlikte KYK borcu olup da henüz çalışmayanların hesaplarına da uygulanmakta, basında ayrıca e-haciz işlemlerinin sadece borçluya değil borçlunun yakınları ve/veya iş ortaklarına da uygulandığı iddiası yer almaktadır'' diye konuştu.

Bakan, şu açıklamalarda bulundu: ''Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik tablo neredeyse tüm ekonomi uzmanları tarafından ve dünyanın önde gülen kredibilite kuruluşları tarafından son derece karamsar görünmekte olmasına rağmen Bakanlığınız yapılan her olumsuz eleştiriye karşılık ekonomimizin iyiye gitmekte olduğu yönünde açıklamalar yapmaktadır. Oysa vatandaş artık nefes alamaz durumdadır. Hal zaten böyle iken, gerek maliye gerek ekonomi uzmanlarının ortak görüşüne göre e-hacizler bu hızla gider ise yakında ülkede küçük ve orta ölçekli işletme, hesaplarına bloke gelmeyen ve hacizden nasibini almayan borçlu vatandaş kalmayacak ve ekonomi daha da dara düşecektir.''

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın soruları:
1) Hazine’nin bütçe açığının büyümesine karşılık artırdığı vergilerin ardından yurttaşların hesaplarına getirilen elektronik hacizler ülkede var olan nakit kıtlığını gidermek için bir çare olarak mı düşünülmektedir?

2) Bakanlık olarak E-haciz uygulaması yerine herkesin gelir seviyesine uygun, geçimini zora sokmayacak şekilde borcunu geri ödemesini sağlamak üzere bir çalışma yaparak alternatif bir borç ödeme yöntemi sunmayı düşünüyor musunuz?


Geri Dön