27 / 04 / 2024

E-ticarete büyük fren… İşte yeni kanun!

E-ticarete büyük fren… İşte yeni kanun!

E-ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikten sonra Rekabet Kanunu Değişikliği Taslağı da sektörde bomba etkisi yarattı. Bu Rekabet Kanunu değişikliğinin ardından e-ticaret sektörünü yoğun bir denetim ve baskın bekliyor. Peki, uzmanlar bu işe ne diyor?



Sektör, yasanın devamı niteliğindeki Rekabet Kanunu değişikliğinin büyümeyi durduracak bir adım gözüyle bakıyor.

Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda büyümeye devam eden, korona virüs salgınıyla rekor seviyelere ulaşan e-ticarette kurallar yeniden belirlenmeye devam ediyor. Ticaret Bakanlığı’nın haksız rekabeti engelleme amacıyla hazırlamış olduğu yasanın devamında rekabet kanunu adımı da ardından geldi.

Sektör, yasanın devamı niteliğindeki Rekabet Kanunu değişikliğinin büyümeyi durduracak bir adım gözüyle bakıyor. Bunun yanı sıra sektör, son yıllarda sektöre girmiş yabancı yatırımlarının önünü kapatarak, kaçıracağı düşüncesiyle kanuna itiraz etmekte. Ve e-ticaret şirketlerinin değerlemelerini düşüreceğinin de görüşünde.

Dünyada dijital rekabetin arttığı Amerika’da ve Çin’de de rekabet kuralları sıkılaştığını görüşünde olan sektör bilirkişileri, fakat bunun dikkatli yapılması gerektiği görüşündeler.

Sektör, e-ticaret yasasında bulunan dudak uçuklatan lisans bedellerinin şokunu henüz atlatamadan bir adım daha gelmesinin e-ticaretin öngörülebilirliğine zarar verdiği ve sektörün büyümesini etkileyeceğini ekledi. Bu Rekabet Kanunu değişikliğinin ardından e-ticaret sektörünü yoğun bir denetim ve baskın bekliyor. Yerli şirketler de yurtdışı atılımlarına hız verip yatırımlarıyla yurtdışına kaçabilir. Satıcılar yani KOBİ’ler tarafında pazar yerlerinin etkisi düşerek, Tiktok, Instagram gibi alanlara kaymalar yaşanabilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön