25 / 04 / 2024

Ecrimisil zamanaşımı süresi!

Ecrimisil zamanaşımı süresi!

Taşınmaz işgalcilerinden belli bir oranda tazminat ödemesi istenebiliyor. İşgalcilerden istenen bu tazminata ecrimisil deniyor. Peki ecrimisil zamanaşımı hak düşürücü süre ne kadardır? İşte ecrimisil zamanaşımı süresi..



Ecrimisil zamanaşımı süresi!

Medeni Kanun gereğince, iyiniyetli olmayan zilyet, geri vermekle yükümlü olduğu şeyi haksız alıkoymuş olması yüzünden hak sahibine verdiği zararlar ve elde ettiği veya elde etmeyi ihmal eylediği ürünler karşılığında tazminat ödemek zorunda oluyor.


İyiniyetli olmayan zilyet, yaptığı giderlerden ancak hak sahibi için de zorunlu olanların tazmin edilmesini isteyebiliyor.


İyiniyetli olmayan zilyet, şeyi kime geri vereceğini bilmediği sürece ancak kusuruyla verdiği zararlardan sorumlu oluyor.


Yukarıdaki kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, Hazine taşınmazının zilyetliğini, yetkili İdarenin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişiler olan işgalcilerden belli bir oranda tazminat ödemesi istenebiliyor. İşgalcilerden istenen bu tazminata ecrimisil deniyor. Peki ecrimisil zamanaşımı hak düşürücü süre ne kadardır?


Ecrimisil zamanaşımı süresi..

Ecrimisil zamanaşımı süresi 5 yılır. Borçlar Kanunu gereğince ecrimisil davalarında ancak son 5 yıl için ecrimisil istenebiliyor.


Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince ecrimisil davası, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılıyor.


Ecrimisil ödeme emrine itiraz!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön