25 / 04 / 2024

Eda Velibaşoğlu: Kayseri imar planında dikey yapılaşma öngörülüyor!

Eda Velibaşoğlu: Kayseri imar planında dikey yapılaşma öngörülüyor!

Eda Velibaşoğlu, şehrin tamamının dikey olarak yapılaşmasını doğru bulmadığını söyleyerek “Şu anda Kayseri imar planına baktığımızda yatay yapılaşma yerine dikey yapılaşma öngörülüyor” dedi.



Eda Velibaşoğlu yaptığı basın açıklamasında dikey yapılaşma hakkında konuştu. Velibaşoğlu, dikey yapılaşmanın bazı bölgelerde kaçınılmaz olduğunu ancak şehrin tamamının dikey olarak yapılaşmasını doğru bulmadığını söyleyerek “Şu anda Kayseri imar planına baktığımızda yatay yapılaşma yerine dikey yapılaşma öngörülüyor” dedi.


TOKİ ise resmi internet sitesinde yayınladığı yeni projelerinde dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşmayı ve yerel dokuyu önceleyen projeleri ile dikkat çekiyor.  TOKİ  bu çalışmanın ilk örneğini Nevşehir Ürgüp Konutları’nda uyguladı.


Rant olarak bakmamalıyız


Basın mensupları ile bir araya gelen Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Başkanı Eda Velibaşoğlu, dikey yapılaşma hakkında açıklamalarda bulundu. Velibaşoğlu, şehrin tamamının dikey yapılaşmasını doğru bulmadıklarını söyleyerek, “Belli yerler dikey yapılaşma için ayrılabilir. Ama bizim yatay yapılaşmayı da desteklememiz gerekiyor. Şu anda Kayseri imar planına baktığımızda yatay yapılaşma yerine dikey yapılaşma öngörülüyor. Sıkışık yapılarda bunu yapmak kaçınılmaz. Ama imara açtığımız yeni bölgelerde bu planlar şimdi elimizdeyken buralara yatay yapılaşmayı öngörmeliyiz. Yatay yapılaşmada önemli olan insanlar için hizmettir. Bizim buna rant olarak bakmamamız lazım. İnsanlar burada kendisine gerçekten nasıl hisseder. Birbiriyle ilişkilerini nasıl sıcak tutabilir. Bunu düşünmeliyiz” dedi.


Kentler paylaşım için kuruluyor


Kentin bir sosyal paylaşım alanı olduğunu vurgulayan Velibaşoğlu, “İnsanlar komşularını tanımıyor ve onlarla bir şey paylaşmıyorsa, iyi ve kötü günlerinde komşularının kapılarını ‘çalıp ne yapıyorsun? Nasılsın?’ demiyorsa o zaman bunun anlamı yok ki. Kentte niye beraber yaşıyoruz? Kentler paylaşım için kuruluyor. Tüm mimarlar olarak yapılan bu paylaşımı savunmalıyız. Biz de savunuyoruz” ifadelerini kullandı.


Şehrimize yön verenler hassas olmalı


Mevcut durumdaki dikey yapılaşmadan rahatsız olduklarını kaydeden Velibaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü,


“Bu kadar dikey yapılaşmaya gerek var mı? Bunun gerçekten araştırılması gerekiyor. Biz kent tartışmalarının ilkini ilk defa kentsel dönüşüm üzerine yapmıştık. Orada Gayri Menkul Değerleme Kurulu’ndan kişiler gelmişti. Bu kişinin verdiği bilgiye göre % 32 oranında konut fazlalığı var. Ama biz hala konut üzerinden gitmeye devam ediyoruz. Konut üzerinden gittiğimizde daha fazla konut üreteceğiz. Bunun maliyetini düşürmek için dikey yapılaşmaya gideceğiz. İmar planları durmadan değiştiği için belediyelerin aldığı kararlar da her an değişebiliyor. Bu nedenle şehrimize yön verenlerin daha hassas olması gerekiyor.


TOKİ de dikey yapılaşmadan vazgeçti


TOKİ de hazırladığı yeni konseptlerde dikey yapılaşmadan vazgeçmiş durumda. TOKİ yeni projelerinde yatay yapılaşmayı ve şehrin dokusunu öngören yerel konseptleri hayata geçiriyor.


TOKİ’nin ana sayfasında konu ile ilgili şunlar yazıyor:


 “TOKİ’nin yeni üretim disiplinleri arasında yer alan yerel ve yatay mimari konsept, yeni ve sağlıklı binaları geleneksel semt kültürüyle birleştirecek mahalle konsepti, yüksek kalite prensibi temelinde projelere yansıtılıyor.”


Az katlı konut üretimi


TOKİ yeni üretim disiplinlerini ise şöyle belirledi;


• Yerel mimari yaklaşım,


• Az katlı konut üretimini benimseyen yatay mimari yaklaşım,


• Geleneksel semt kültürünün gelişimine zemin hazırlayan mahalle konsepti ile


• Mutlak kalite prensibi,


“Yeni Yerleşimler Yeni Şehirler Projesi” altında tüm şehirlerde hayata geçirilen konut üretimlerine yansıtılıyor.


TOKİ’den yerel mimari uygulama


Şehrin dokusu ile ilgili çalışmalarını da sürdüren TOKİ ‘Yerel Mimari Uygulaması’na geçiyor. TOKİ bu çalışmanın ilk örneğini Nevşehir Ürgüp Konutları’nda uyguladı. T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı M. Ergün Turan konu ile ilgili TOKİ’nin ana sayfasında şu görüşlere yer veriyor;


 “Kadim bir coğrafyada büyük bir geleneğin mirasçılarıyız. Mimari alanda bu geleneğin yeniden yorumlanması ihtiyacı açıktır. Bu bakışla yeni konutlar inşa ederken sadece binalar inşa etmiyoruz. Yöresel dokudan aldığımız ilhamla, mimari yaklaşımlara çeşitlilik kazandırıyoruz. Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği ‘TOKİ Yerel Mimari Uygulama’ adıyla projelendirdik. Modern mimari ile yöresel mimarinin izlerini buluşturma arayışıyla, şehirlerimizi yerel değerleriyle geleceğe taşıyoruz.”


Hem hükümet programında yer alan hem de TOKİ’nin 2023 hedeflerinde bulunan şehrin dokusuna uygun düşük katlı yapıların hayata geçirilmesi karşısında Kayseri’ye yön verenlerin tavrının ne olacağı ise merak konusu…


Kayseri Gündem Gazetesi


Geri Dön