20 / 04 / 2024

Edirne içmesuyu arıtma tesisi yıl sonunda tamamlanacak!

Edirne içmesuyu arıtma tesisi yıl sonunda tamamlanacak!

Adil Sabancı, günde 30 bin metreküp hamsuyu arıtarak memba suyu kalitesine yükseltebilecek tesisi yıl sonuna kadar tamamlayıp işletmeye almayı hedeflediklerini bildirdi.



Edirne'nin 2045 yılına kadar olan içme  kullanma suyu ihtiyacını karşılanacağı İçmesuyu Projesi hız kesmeden devam ediyor. DSİ 11'inci Bölge Müdürü Adil Sabancı, günde 30 bin metreküp hamsuyu arıtarak memba suyu kalitesine yükseltebilecek tesisi yıl sonuna kadar tamamlayıp işletmeye almayı hedeflediklerini bildirdi.

DSİ'nin Trakya'ya kazandırdığı önemli projelerden biri olan Edirne İçmesuyu Projesi; Edirne İçmesuyu (Kayalıköy Barajı) İsale Hattı ve Edirne (Kayalıköy Barajı) İçmesuyu Arıtma Tesisi olmak üzere iki aşamadan oluşuyor.

Projenin su kaynağı olan Kayalıköy Barajı işletmededir. Edirne İçme Suyu (Kayalıköy Barajı) İsale Hattı'nın inşaatına 15 Mart 2015 tarihinde işe başlandı. Proje kapsamında 58 km uzunluğunda isale hattı ve çeşitli sanat yapıları inşa ediliyor. 49 kilometre 1000 milimetre çelik boru 47,5 km sahaya nakledildi. 37,65 kilometre boru döşendi. 20 adet sanat yapısı tamamlandı. 28 adet hidrostatik test yapıldı. Şu an itibariyle isale hattında yüzde 81 fiziki gerçekleşme seviyesine ulaşıldı. 

Önümüzdeki dönemde 5,9 km 800, 3,5 km 600 çelik boru ihzaratı ve imalatı ile 50 sanat yapısı imalatı ve bunlara ait hidrostadik testler yapılacak, fiberoptik kablolar döşenecek, 67 sanat yapısı ve su alma yapısı ile scada otomasyon işleri tamamlanacak.

Edirne İçmesuyu Projesi'nin bir başka ünitesi olan 60 000 metreküp gün suyu arıtacak Arıtma Tesisi'nde ise yüzde 65 gerçekleşme sağlandı. Tesisteki tüm ünitelerin kaba inşaatı tamamlandı. Teknik kanal ve saha borulama imalatları yapıldı. Önümüzdeki dönemde tüm tesisin mekanik ekipman temini ve montajları, teknik kanal, saha borulama çalışması ve tesis içi yollar, peyzaj ve scada otomasyonu yapılacak.

Proje tamamlandığında Kayalı Barajı’ndan temin edilecek su ile 240 bin nüfusa yılda 20 milyon m3 içme kullanma suyu temin edilecek ve Edirne’nin 2045 yılına kadar olan ihtiyacını karşılamış olacak.    

SABANCI TESİSLERDE

DSİ 11’inci Bölge Müdürü Adil Sabancı, Edirne İçmesuyu Arıtma Tesisi inşaatında incelemelerde bulundu.

DSİ'nin resmi internet sitesinde, “2045 yılına kadar içmesuyu problemini çözecek, Edirne İçmesuyu Projesinin önemli adımlarından biri olan artıma tesisi inşaatı süratle devam ediyor. Günde 30 bin metreküp hamsuyu arıtarak memba suyu kalitesine yükseltebilecek tesisi yıl sonuna kadar tamamlayıp işletmeye almayı hedefliyoruz” denildi..





Edirne Hudut


Geri Dön