16 / 04 / 2024

Edirne'nin asırlık köprüleri karanlığa mahkum!

Edirne'nin asırlık köprüleri karanlığa mahkum!

Edirne 'nin en doğal mekânlarında yer alan köprüler asırlardan beri insanlara hizmet ediyor. Günümüzde insan ve araç geçişlerine imkân sağlayan köprüler, karanlığa mahkûm olmuş durumda.




Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapmış olan Edirne'de bu dönemden kalma onlarca tarihi eser bulunuyor. Dikkat çeken eserlerin bir kısmını köprüler oluşturuyor. Edirne sınırlarından geçen Meriç, Tunca ve Ergene nehirleri üzerinde 11 adet köprü yer alıyor. Edirne ile Karaağaç ve Yıldırım Mahallesi'ni birbirine bağlayan köprülerden Meriç ve Tunca her yıl yüz binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Şehrin en doğal mekânlarında bulunan köprüler asırlardan beri insanlara hizmet ediyor. Günümüzde insan ve araç geçişlerine imkân sağlayan köprüler, karanlığa mahkûm olmuş durumda. 

Nehirler üzerinde bir bilezik gibi duran köprüler, havanın kararmaya başlamasıyla birlikte karanlığa gömülüyor. Sadece araç ışıklarıyla aydınlatılan köprülerin, karanlıktan kurtulması için başlatılan projeler sonuçsuz kaldı. Yaklaşık 14 yıldan bu yana köprülerin aydınlatılması için çeşitli projeler geliştirildi. Ancak bunların hiçbirisinden bir sonuç alınamadı. 

Köprülerin aydınlatılması için ilk ciddi adım merkeze alınan Vali Hasan Duruer tarafından atıldı. 

Göreve başlamasının ardından Karayolları'na talimat veren Duruer'in çabası sonuç verdi. Karayolları tarafından Meriç ve Tunca nehirleri kenarına mermer bloklar üzerine güçlü spotlar yerleştirildi. 

Spotlarla köprüler aydınlatıldı. 

Ancak bir başka sorun ortaya çıktı. Güçlü ışıkların sürücülerin gözünü alması nedeniyle aydınlatma sistemi faaliyete geçmeden sona erdi. 

İki yıl görevde kaldıktan sonra merkeze alınan Duruer, döneminde tamamlanamayan aydınlatma sistemine bu kez yeni Vali Dursun Ali Şahin el attı. Vali Şahin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, köprülerdeki aydınlatma probleminin çözülmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Bu kapsamda Philips Türkiye firması ile görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Şahin, bu konuda kendisine yapılan sunumu beğendiğini anlattı. Edirne'de 11 adet tarihi köprü bulunduğunu hatırlatan Şahin, "Ne yazık ki 14 yıldır ciddi uğraşılmış fakat bir adım yol bile alınmamış. Philips Türkiye firması ile görüşmelerimizi yaptık. O Ilıma geldiler sunumlarını yaptılar. 

Çok güzel, ben beğendim. Onlar şimdi hesap işlerini tamamlayıp getirecekler. Biz onu hemen Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na götürüp bu konuda baya hızlı bir çalışmamız olacak. Bu sayede 11 köprünün de aydınlatılmasını sağlamış olacağız." açıklamasını yaptı.


Ortadoğu


Geri Dön