26 / 04 / 2024

Edirne'yi geliştirecek projeler hayata geçiyor!

Edirne'yi geliştirecek projeler hayata geçiyor!

Bulgaristan ve Yunanistan'a açılan sınır kapıları, festivalleri ve metrekareye düşen tarihi eser sayısı bakımından Floransa'dan sonra ikinci sırayı alan Edirne, turizmin yıldızı olmaya devam ediyor.Edirne Belediyesi olarak, gerçekleştirmek istediğimiz hed



Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapmış, tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri, Arda, Meriç ve Tunca nehirleri, Bulgaristan ve Yunanistan'a açılan sınır kapıları, festivalleri ve metrekareye düşen tarihi eser sayısı bakımından Floransa'dan sonra ikinci sırayı alan Edirne, turizmin yükselen yıldızı olmaya devam ediyor.Edirne Belediyesi olarak, gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var. Kentimizde zaten var olan turizm potansiyelini, daha ileri taşımak, gelecek nesillere daha yaşanabilir, zengin, çağdaş bir Edirne bırakmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Edirne'de tüm kurumlarla işbirliği içinde kentimizi geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçiriyoruz. Geleneklerimize sahip çıkıyoruz. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne, Edirne Belediyesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Bu yüzden, 654 yıldır devam eden Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni geleneğinden gelen doğal yapısına dokunmadan değiştirmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bu organizasyonu ulusal ve uluslararası basında yer bulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Sadece tarihi değerlerle değil düzenlediğimiz festivaller ve şenlikler ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini Edirne'ye çekmekte kararlıyız. Her yü bahar aylarında gerçekleştirdiğimiz Bando ve Ciğer Festivali, Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'ne olan ilginin her geçen gün artması bizleri sevindiriyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Selimiye Camii ve Külliyesi ve son olarak Ebru Sanatı olmak üzere üç eser ile yerini alan Edirne'de, daha fazla kültürel mirasını bu listeye dahil etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aday olan Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri de 2015 yılı Kasım ayında yapılacak olan UNESCO Genel Kurulu'nda değerlendirmeye alınacak. 


Tarihi yerler kültür sanat merkezi oluyor 

Edirne Belediyesi olarak, ilk defa tescilli eserlerden birini restore etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihi Elektrik Fabrikası'nın, kültür ve sanat merkezi haline gelmesi için restorasyon çalışmalarına başladık. 20 Mayıs 2015 tai'ihinde inşaatına başladığımız restorasyon işini 27 Ekim 2016 tarihinde tamamlayıp, Edirne'ye çok amaçlı bir Kültür Merkezi ve Nikah Salonu kazandıracağız. Kültür Merkezi ile Edirne'de tiyatro kurulması yönünde çalışmalar yapacağız. Özellikle çocuk tiyatrolarıyla genç neslin, iyi bir tiyatro izleyicisi ve oyuncusu olarak yetişmesini sağlamak hedeflerimizden birisi. 25 yıllığına belediyemize tahsis edilen Hafıza Konağı'nın Kent Müzesi olmasına karar verdik. Tarihi Kaleiçi semtindeki 'Edirne'nin Evlerini Geleceğe taşıyoruz' isimli 200 bin TL bütçeli bir proje ile dört adet tarihi binamızı geleceğe taşımak için Edirne Valiliği ile birlikte çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. 


Toplu taşımada iki kadın şoför 

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme çalışmaları kapsamında 11 pilot belediyeden biri olarak toplu taşımada ilki ekim ayında, ikincisi mayıs ayında olmak üzere Edirne'de kadın şoför dönemini başlattık. Edirne'de kadınların sosyal, kültürel, politik ve ekonomik anlamda desteklenerek güçlendirilmesi amacıyla ikincisi olan Özgecan Kadın Lokali'ni açtık. Haftanın her günü iki otobüsü engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. İşitme engelli vatandaşlarımızın hizmetlerimizden daha rahat yararlanabilmesi için belediye personelimize işaret dili eğitimi veriyoruz. Gençlere kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için 2. Kitap Fuarını gerçekleştirdik. 10 günde, şehrimizin dışından gelen 11 bin misafirimizi ağırladık. 56 yazarımızı kitapseverlerle buluşturduk. 2014'te Ramazan ayı boyunca 24 Mahallede 'Geleneksel Ramazan Eğlenceleri' düzenledik. Etkinliklerimiz bu yılında devam edecek. İftar saatinin hemen ardından Meddah. Aşuk ile Maşuk, fasü, Hacivat ile Karagöz gösterileriyle yeni nesle geleneksel Türk kültürünü tanıtmaya devam edeceğiz. Yazlık sinema günleri ve çeşitli kentlere düzenlediğimiz kültür gezilerimizi de sürdüreceğiz. 


72 dönümlük arazi üzerine 'Kent Park' yapılıyor 

'Kent Park Projesi' için çalışmalarımıza başladık. Edirne Belediyesi'ne ait olan 72 dönümlük arazi üzerine kurulacak Kent Park için, vatandaşlarımızla el ele vererek, fidanlar diktik. Beş farklı imar adasından oluşan bu alanda, zamanla çok çeşitli etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Hemşerilerimizin oturup rahat nefes alabileceği, spor yapabileceği, çocuklarımızın güvenle oyun oynayabilecekleri, 30 bin üniversite öğrencisinin tüm dinamizmini, birikimini, kültürel yetkinliğini, Edirne halkıyla birleştireceği, yaşamın içinde yer alan parkı Edirne'ye kazandıracağız. Öte yandan, şehrimizde yıllardır çözüme kavuşmayan iki problemin bir an önce çözülmesi çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan ilki, vahşi depolama alanı ile yetersiz olan altyapı sistemi. Şehrimizin ihtiyaçlarına cevap veren, çevre dostu, modern ve verimli olacağını düşündüğümüz projeyi devreye aldık. Edirne'mizi hak ettiği Katı Atık Depolama Tesisi'ne kavuşturacağız. 1934 yılında yapılan şehir içme suyu şebekesinin sıfırdan yapılmasına karar verdik. Edirneliler, musluklarından gönül rahatlığı ile su içsin diye içme suyu arıtma tesisinin yapımına başladık. Tankerli sulama sisteminden toprakaltı otomatik sulama sistemine geçerek yılda 589 bin TL tasarruf sağladık. Müziğiyle, edebiyatıyla, resmiyle, heykeliyle herkesin kendinden bir parça bulup ilgiyle ziyarej; edebileceği Sanat Sokağı projemizi en kısa zamanda hayata geçirip, 12 ay boyunca ziyaret edilebilmeye değer, her kesimden insanı kendine hayran bırakan bir Edirne'yi hayata geçireceğiz. 


Dünya Bölge


Geri Dön