18 / 04 / 2024

Efes Alan Yönetim Planı onaylandı!

Efes Alan Yönetim Planı onaylandı!

Selçuk Belediyesi, Efes Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi yolundaki en önemli adım olan Efes Alan Yönetim Planı'nı onayladı. Efes, UNESCO yolunda artık daha güçlü...




Selçuk Belediyesi, Efes Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi yolundaki en önemli adım olan Efes Alan Yönetim Planı'nı onayladı. 1994 yılından beri UNESCO Dünya MirasI Geçici Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti'nin korunmasını ve daha işlevsel bir şekilde kullanılmasını hedefleyen Efes Alan Yönetimi Planı, Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu tarafından onaylandı. 


Sahiplenme planı

Plan, UNESCO yolunda Efes'i daha güçlü bir konuma getirecek. Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, "Alan yönetim planı ön koşul değildi ancak UNESCO yolunda işimizi kolaylaştıracak bir plandı. Bu planda şehrin tüm paydaşları yer aldı. Efes'in uzun süreli olarak daha etkin bir şekilde korunması sağlandı" dedi. 

Kültür Bakanlığı, Efes Kazı Başkanlığı ile Selçuk Belediyesi tarafından yürütülen koordineli çalışmalar sonucunda hazırlanan planı değerlendiren Bakıcı, "Bu plan ile UNESCO raportörlerinin daha rahat çalışmasını sağladık. Bu bir sahiplenme planı. Efes'i koruma ve kullanmaya yönelik daha işlevsel bir yola doğru gideceğiz. Bu süreçte de şehrin tüm bileşenleri de dahil olacak. Bu bir Efes'i sahiplenme planı. Sivil toplum örgütleri, bakanlığın, kamu kuruluşlarının ve Selçuk'ta yaşayan herkesin dahil edildiği bir plan" dedi. Efes için sırada Koruma Amaçlı İmar Planı'nın da olduğunu söyleyen Bakıcı, "Efes, her şeyi ile eşsiz bir şehir. UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne girmesi bize güç katacak. İnşallah önümüzdeki Mayıs ya da Haziran ayında da bunun müjdesini vereceğiz" dedi.



Yeni Asır




Geri Dön