19 / 04 / 2024

Eğil Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı!

Eğil Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Eğil'de hayata geçirdiği Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin inşaatı tamamlandı




Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün, Eğil ilçesinde inşa ettiği Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi tamamlanırken, tesiste her gün 1500 metreküp su arıtılıyor.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün, kentin tarihi ve kültürel dokusu nedeniyle iç turizmin gözde ilçelerinden biri olan Eğil’de inşasına başladığı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı. Tesis, Eğil’in hemen girişinde yer alan bölgede 6.5 dönüm arazi üzerine kuruldu. 2041 yılı hedeflenerek 15 bin nüfus projeksiyonuna göre projelendirilen tesisin sözleşme bedeli 4 milyon 654.655 TL olarak gerçekleşti. Tesisin proje bedelinin yüzde 50’si İller Bankası’nın SUKAP Programı çerçevesinde verdiği hibeyle, yüzde 50’si ise DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından karşılandı.


Günde 1500 metreküp pis su arıtılacak


Tesiste, 2 adet çökeltme havuzu, 2 adet havalandırma havuzu, çamur susuzlaştırma binası, blower binası, deşarj terfi merkezi, geri devir ve fazla çamur terfi merkezi, süzüntü suyu terfi merkezi, kaba ızgara, havalandırmalı kum tutucu ve idari bina inşa edildi, 5 kilometrelik terfi hattı yapıldı. Hizmet vermeye başlayan Eğil Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde günde 1500 metreküp pis su biyolojik arıtma işlemlerinden geçiriliyor. Tesiste, çeşitli arıtma aşamalarının ardından pis su, temiz ve berrak bir şekilde tekrar doğaya bırakılıyor.


Temiz su Koruç Deresi’ne akacak


Biyolojik olarak arıtılan su, Eğil’in güneyindeki Beyaz Toprak Mahallesi’nden eski baraj yolu, Aşağı Felçikan Mahallesi yolu altında bulunan Koruç Deresi’ne bağlanan Akar-Kuru dere menfezine veriliyor.



Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön