25 / 04 / 2024

Eğitim tesisleri alanı nedir?

Eğitim tesisleri alanı nedir?

Kimi arazilerin tapusu üzerinde "Eğitim tesisleri alanı" ibaresi yer alıyor. Peki, eğitim tesisleri alanı nedir? Bu alanlarda hangi yapılar yapılabilir?



İmar planlarında kimi alanlar eğitim tesisleri alanı olarak tescil edilebiliyor. Bu alanlar üzerinde yapılabilecek yapılar ile ilgili hükümler Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor.


Eğitim tesisleri alanı, okul öncesi, ilk ve orta öğretim ile yüksek öğretime hizmet vermek üzere kamuya veya gerçek veya tüzel kişilere ait; eğitim kampüsü, genel, mesleki ve teknik eğitim fonksiyonlarına ilişkin okul ve okula hizmet veren yurt, yemekhane ve spor salonu gibi tesisler için uygulama imar planında özel veya kamu tesisi alanı olduğu belirtilmek suretiyle ayrılan alanları oluyor.


Özel eğitim tesisi yapılacak alanlar belirlenmeden Millî Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatının uygun görüşü alınıyor.


İlgili idare meclisince yol boyu ticaret olarak teşekkül ettiği karar altına alınan konut kullanımına ayrılan parsellerde ilgili kamu kurumunun belirlediği standartları sağlamak ve uygun görüşü alınmak ve ayrıca getirilecek kullanıma ilişkin otopark ihtiyacı karşılanmak kaydıyla müstakil olarak özel eğitim tesisi ve yapılabiliyor.


Ticaret alanlarında ilgili kamu kurumun belirlediği standartları sağlamak ve uygun görüşü alınmak kaydıyla özel eğitim tesisleri, kurslar, etüt merkezleri, gibi ticaret ve hizmetlere ilişkin yapılar yapılabiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön