26 / 04 / 2024

Ekim ayında yabancılara 2 bin 677 adet konut satıldı!

Ekim ayında yabancılara 2 bin 677 adet konut satıldı!

Ekim ayında 20 bin 906 konutun satılması ile ilgili konuşan Mustafa Hakan Özelmacıklı “Kredi oranlarının yüzde 1 seviyesinin üstüne seyretmesinin alıcılar için bir direnç noktası olduğunu değerlendiriyoruz.Bir önceki yılın aynı ayına göre ipotekli satışlar yüzde 19.8 azaldı." diye açıklamada bulundu



Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 oranında  azalarak 122 bin 882 oldu. İstanbul 20 bin 906 konut satışı ve yüzde 17 ile en yüksek paya sahip oldu.


İstanbul’u, 12 bin 130 konut satışı ve yüzde 9,9 pay ile Ankara, 7 bin 258 konut satışı ve yüzde 5,9 pay ile  İzmir  izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 8 konut ile Hakkari, 15 konut ile Ardahan ve 38 konut ile Şırnak oldu.
 

Konut Kredisi Faiz Oranları Etkiliyor
 

Mustafa Hakan Özelmacıklı yaprığı açıklamada  “Kredi oranlarının yüzde 1 seviyesinin üstüne seyretmesinin alıcılar için bir direnç noktası olduğunu değerlendiriyoruz. Bir önceki yılın aynı ayına göre ipotekli satışlar yüzde 19.8 azaldı. Devlet bankalarının uygun kredi oranları piyasa faizlerine daha fazla dayanamadı. Bu durum kredi ile ev almak isteyenler için talebi yavaşlattı” dedi.

 

 

Ekim ayında yabancılara 2 bin 677 adet konut satıldı!

 

Tapu Harcı İndirimi Satışlarda Etkiliydi

 

Özelmacıklı “Tapu harçlarında yeni yılda bir artış yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Zaten birçok bölgede yüzde 50 seviyesinde artan emlak rayiç değerleri ile devletin tapu harcı gelirleri artış gösterecektir” dedi.

 

Yabancılara Satışta Suudi Payı Artıyor
 

Ekim ayında yabancılara satışta 528 konut satın alan Suudi vatandaşlarının ilk sırada yer aldığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Yabancılara satışta ve Suudilerin konut tercihlerinde İstanbul vazgeçilmez. Toplamda Ekim ayında yabancılara yapılan 2677 adet satışta, İstanbul’un payı 1321 adetle ilk sırada” dedi.
 


Geri Dön