23 / 04 / 2024

"Ekmek 10 lirayı bulacak"


Tarımda gübre başta olmak üzere bir çok kalemde yaşanan maliyet artışlarıyla gelecek yıl gıda ürünlerine zam yağmaya devam edecek. Çitçinin ve üreticinin maliyetler karşısında üretimden çekilmesi ise fırsatçıları gün doğmasına neden olacak.



Tarım yazarı Faik Toy, çiftçinin üreteceği bir kilogram buğdayın maliyetinin 10 liraya çıktığını belirterek önümüzdeki yıl ekmeğin en az 10 liradan satılacağını ileri sürdü.

Tarımsal girdilerin fiyatına müdahale edilmediği sürece gıdadaki fiyat artışının süreceğini belirten Toy, "Bu kış çok sert ve uzun olacak. Fiyatlar aşırı artacak. 10 TL'ye mal olan buğday, piyasada 12-13 liradan satılacak. Önümüzdeki yıl ekmeğin fiyatı 10 TL'ye çıkacak” şeklinde konuştu.

Ziraat Mühendisi ve tarım yazarı Faik Toy, Gazete durum'a konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tarımdaki girdi maliyetlerine müdahale edilmediği sürece zamlarla toprağa düşen tohumdan ucuz bir ürün çıkmasının beklenemeyeceğini ve Tarık Kredi Kooperatifleri Marketleri aracığıyla gıda fiyatlarında denge oluşturulamayacağını kaydeden Toy, bu şekilde çiftçinin zarar ettirileceğini ve para kazanamayan çiftçinin ise üretimden çekileceğini ifade etti. Çiftçinin üretimden çekilmesiyle rekoltenin düşeceğini kaydeden Toy,  "rekolte düşünce ürün pahalı olur ve arz sıkıntısı ortaya çıkar" dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön