18 / 04 / 2024

Şile'de 10 yılda 1 milyar TL yatırım yapıldı!

Şile'de 10 yılda 1 milyar TL yatırım yapıldı!

Şile Belediye Başkanı Tabakoğlu: "Şile'de 10 yılda 1 milyar lirayı aşan yatırım gerçekleştirildi. Aynı hızla ilçemizdeki yatırımların süreceği kanaatindeyim. Son dönem projelerimizin değeri ise yaklaşık 200 milyon lirayı bulacak" dedi.



Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Şile'de 10 yılda 1 milyar lirayı aşan yatırım gerçekleştirildiğini belirterek, "Aynı hızla ilçemizdeki yatırımların süreceği kanaatindeyim. Son dönem projelerimizin değeri ise yaklaşık 200 milyon lirayı bulacak" dedi.


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tabakoğlu, Şile'nin Anadolu Yakası'nın en büyük arazi yüzölçümüne sahip ve yoğun orman köylerinin bulunduğu bir yerleşke olduğunu, dolayısıyla sürdürülebilir bir kent olmak için çalıştıklarını anlattı.


Öncelikle imar plan çalışmaları yaptıklarını ve tüm Şile’nin imar planını şu anda tamamlamak üzere olduklarını aktaran Tabakoğlu, bu planlar ve hedefleri önce yazılı bir stratejik eylem planı haline getirdiklerini söyledi.


Şile için belli ekonomik hedefler de koyduklarına dikkati çeken Tabakoğlu, "Şile’yi kıyı ve kırsal olarak ikiye ayırdık. Kıyı Şile’yi, Merkez Şile, Doğu sahili ve Batı sahil kümesi olarak 3'e ayırdık. Kırsal Şile'de ise havza ve orman köylerimizin yoğunlukta olduğu tarımsal nitelikli turizm alanlarımızın ekonomi tanımını ortaya çıkarıyoruz. Turizmle tarımın bir arada yapılacağı İstanbul ve Türkiye’nin pazar olacağı ve uluslararası pazara da hitap edecek standartlara erişmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.


Otobana cepheli bir şehirlerarası terminalin inşasını planladıklarını belirten Tabakoğlu, ayrıca 4 mevsim kültür ve sosyal sürekliliği sağlamak adına yaptıkları Kültür Merkezi'ni yakında açacaklarını ifade etti.


Tabakoğlu, Şile’yi ziyaret eden insanların taleplerini karşılamak için 2 yarı olimpik yüzme havuzu, koşu parkurları bulunan, bowling, squash, halı saha, fitnes ve basketbol sahası ve salon sporlarının yapılabileceği spor merkezi inşa ettiklerini söyledi.


Kıyı Şile'yi yaz turizminin yanı sıra doğal eşiklerin korunduğu, ulaşılabilirliğin avantajlarını kullanan bir kongre lokasyonu olmasını hedeflediklerini aktaran Tabakoğlu, bu bağlamda 30 bin yataklık rezerv alan planlamalarını tamamladıklarını dile getirdi.


Tabakoğlu, turizmle ilgili farklı aktivitelerle Şile’yi buluşturacak olan, otoparklarıyla, deniz ilişkisinin kurulduğu bir Vista noktası haline gelecek bir Liman projesi gerçekleştireceklerini açıkladı.


Otantik değeri olan Şile Bezini canlandırmak için ortaya koydukları projeyi ise çok önemsediğini belirten Tabakoğlu, şöyle devam etti:


"Şile Bezi üretimini ele aldık ve coğrafi patentle birlikte yerel üretim tekniklerimizle, geleneksel üretim metotlarıyla bu ürünümüzü yeniden ekonomiye kazandırmaya çalışıyoruz. Sentetik ihtiva etmeyen, organik doğal pamuk ipliği ile eski kıvrak iplik dokumasını, denizinde yıkanmasını ve kumsalda kurutulmasını yeniden canlandırarak geleneksel Şile Bezi üretimine başladık. Ciddi bir talep oluştu şu anda talebe yanıt vermekte zorlanıyoruz."


 


- "Projelerin her biri az 15 milyon lira değerinde"

Can Tabakoğlu, kültür merkezinin bu yıl, spor merkezi ve liman projesinin ise 2016 yılında bitmesini hedeflediklerini belirterek, Kumbaba Şile Bezi Modelleme ve Turizm Merkezi projesinin de 2016 yılında hizmete girmesini planladıklarını söyledi.


Bu projede ilçe için oldukça önemli bir kumul yarım adası üzerinde yer alan çok özel bir tesisin Şile Bezi Modelleme ve Turizm Merkezi olarak ilçeye çok önemli bir değer katacağına inandıklarını aktaran Tabakoğlu, "49 yıllığına bu araziyi Şile Belediyesine kazandırdık. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla müttefik olarak çalışmanın 10 yıldır çok önemli faydalarını gördük. Şile Kayıkhanesini ve ilçemizin en önemli sembolü olan tarihi Şile Fenerimizi restore ettik. Şile Feneri çevresinde gerçekleştirdiğimiz rekreasyon çalışmaları ile bir müze olarak ziyaret edilen bu çok önemli değerimizi de bir gezi ve Vista noktası haline dönüştürdük" diye konuştu.


Tabakoğlu, projelerin her birinin az 15 milyon lira değerinde olduğuna dikkati çekerek, Şile Liman Projesi üzerinde yaklaşık 8 yıldır çalıştıklarını, bütün bu projelerle Şile'de 10 yıldır yaklaşık 1 milyar lirayı aşan bir yatırım gerçekleştirildiğini aktardı.


Aynı hızla ilçedeki yatırımların süreceği kanaatinde olduklarını vurgulayan Tabakoğlu, şunları kaydetti:


"Son dönem projelerimizin de yaklaşık 200 milyon lirayı bulacağını söyleyebilirim. Şile’nin öncelikle İstanbul turizmindeki yeri ayrıcalıklı. Şile bir kıyı kasabası ve bir doğa kasabası ve İstanbul’un nefes alma noktası. İstanbul’un Mavi Bayraklı plajlarının 3’ü Şile’de. Ben gelecekte 50 kilometrelik kıyılarımızda 3 değil, 15-20 adet mavi bayraklı plajımızın olabileceği kanaatindeyim. Planlarımızda belirttiğimiz kıyı arkası servis mekanlarımızla günü birlik ve konaklamalı tesislerimizle, bu kıyıları gerçekten ekonomiye daha verimli kazandırmanın adımlarını da atacağız."


Şile'nin özellikle yaz aylarında hafta sonu nüfusu 500 bin ile 1 milyon arasında değişen bir müşteri yoğunluğuna sahip olduğunu beliren Tabakoğlu, özellikle uzun soluklu tatillerde bu sayının daha da arttığını söyledi.


Tabakoğlu, özellikle hafta sonları 12 ay boyunca müşterin yoğunluğunu, konaklama kapasitesini artırmak hafta içleri de özellikle bahar aylarında yüzde 60'ları geçen doluluk hedefleri olduğunu açıkladı.


Bu konuda da sektör temsilcileri ve firmaların eğitimlerini ve toplantılarını Şile otellerinde yapmasını istediklerini belirten Tabakoğlu, zaman içinde ulaşılabilirlik ve yatırım rekabetiyle yabancı turistler güneye kaysa da son zamanlarda Şile’de yabancı turist sayısının artmaya başladığını sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön