26 / 04 / 2024

Ekrem İmamoğlu, İBB'ye ait parsellerin yeşil alan olması yönündeki kararın iptalini istedi! 

Ekrem İmamoğlu, İBB'ye ait parsellerin yeşil alan olması yönündeki kararın iptalini istedi! 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Levent'teki İETT garajı arazisinin de içinde olduğu İBB'ye ait parsellerin yeşil alan olması ve bazı parsellerin de AKP'li ilçe belediyelerine tahsis edileceği kararı mahkemeye taşıdı...



2 ayrı meclis kararı ile bir zamanlar Dubai Şeyhi’nin gökdelen dikmek istediği 83 dönümlük Levent İETT garajı arazisinin de içinde bulunduğu Şişli, Güngören, Sultangazi, Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan, Esenler, Bağcılar, Kağıthane, Beşikraş ve Başakşehir'de İBB ve şirketlerine ait yaklaşık 295 bin metrekarelik arazi usule aykırı şekilde AKP grubunun önergesi ile imarı değiştirilerek yeşil alan ve park olarak ilan edilmişti.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP'nin oyları ile kabul edilen Levent'teki İETT garajı arazisinin de aralarında olduğu İBB'ye ait parsellerin yeşil alan ilan edilmesi ve bazı parsellerin de AKP'li ilçe belediyelerine tahsisi yönündeki kararların iptali için mahkemeye başvuruda bulundu. İBB'nin yaklaşık 5 milyar TL değer kaybına uğramasına sebep olan meclis kararlarını Ekrem İmamoğlu daha önce veto etmiş, ancak AKP'nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi kararında ısrarcı olmuştu.

İBB Meclisi’nin 2019 yılı Ekim ve Kasım ayı oturumlarında AKP grubunun önergesi ile tartışmalı 3 ayrı karar alınmıştı.

Diğer meclis kararıyla da bazı parsellerin AKP’li ilçe belediyelerine bedelsiz tahsisi sağlanmıştı.

İMAMOĞLU 3 KARARIN İPTALİ İÇİN MAHKEMEYE GİTTİ

Kararlar İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından reddedildi. AKP’nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi, Ocak ayı oturumlarında İmamoğlu’nun veto kararına direnerek kararları meclisten geçirmişti.

İmamoğlu da yasadan gelen yetkisini kullanarak İBB Meclisi’nde alınan 3 kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle mahkemeye başvurdu.

İBB DAVALI, İMAMOĞLU DAVACI

2 ayrı imar planı değişikliği ve bir tahsis-kiralama işleminin iptali için 24 Ocak 2020'de açılan davalarda Ekrem İmamoğlu “davacı”, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ise “davalı” olarak bulunuyor. Dava İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nde görülecek.

NELER YAŞANDI?

Mahkemelik olan meclis kararları İBB Meclisi’nin 2019 yılının Ekim ve Kasım ayında toplanan meclis oturumları sırasında alınmıştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kararları veto ederek tekrar görüşülmek üzere ilgili komisyonlara iletti.

Vetolar, 2020'nin ilk meclis oturumunda konuşuldu. Komisyonlar kararlarında ısrar edip görüşlerini değiştirmeden aynı raporları İBB Meclisi’nin 16 Ocak 2020 tarihli oturumunda tekrar gündeme getirildi.

3 ayrı maddede oya sunulan raporlara CHP grubu muhalefet şerhi düştü. Şerhte; belediye meclisinin, belediye başkanının yerine geçerek ilgili birimlerin talepleri olmaksızın kendiliğinden belediyeye ait bir taşınmazın satışına veya tahsisine karar veremeyeceği belirtildi.

Bu yönde bir kararın yetki gasbı anlamı taşıdığı vurgulandı.

Önerge ile plan değişikliği yapılmasının da usule uygun olmadığı ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınmadığından imar planı niteliği kazanamayacağı vurgulandı.

Bu yöndeki kararın da hukuka aykırı olduğu söylendi.

Oturumda söz alan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, bu kararların mali bilançosunu inceledi. 

Çalık bu kararlar ile İBB’nin yaklaşık 5 milyar lira değer kaybına uğradığını vurgulayarak, “Bu rakamla İstanbul’a 2 bin kreş kazandırırdınız” diye konuştu.

Tartışmaların ardından 3 rapor da “salt çoğunlukla ısrar kararı” olarak mecliste onaylandı.

Levent'teki İETT Garajı arazisinin değeri 443 milyon TL'ye mi düştü?

Ekrem İmamoğlu'nun veto ettiği yeşil alan kararı İBB Meclisi'nde kabul edildi!

İBB'nin satmak istediği arsalar yeşil alan oldu!


Geri Dön