16 / 04 / 2024

Ekspertiz nedir ne işe yarar?

Ekspertiz nedir ne işe yarar?

Ekspertiz kavramı sürekli karşımıza çıkmaktadır. Peki ekspertiz nedir, ne işe yarar? İşte detaylar!



EKSPERTİZ NEDİR?

Ekspertiz raporunun ne olduğu ve ne anlama geldiği merak edilmektedir. Ekspertiz raporu, sigortaya tabi araçların ve gayrimenkullerin maddi değerinin tespitini gerçekleştiren ve söz konusu varlıkları detaylı bir şekilde analiz eden rapora verilen addır. Ekspertiz raporlarının, kurumsal ekspertiz firmaları tarafından profesyonel eksperler eliyle hazırlanması gerekiyor. Çünkü, ekspertiz raporu sigortacı ve müşteri ya da alıcı ve satıcı arasındaki güvenin tesis edilebilmesi için en önemli göstergedir. Eğer aracını ya da konutunu sigorta ile güvence altına almak isteyen vatandaşların ekspertiz hakkında detaylı bilgileri edinmelerinde, öğrenmende fayda vardır.

EKSPERTİZ NE İŞE YARAR? EKSPERTİZ NASIL YAPILIR?

Ekspertiz nasıl yapılır sorusunun gayrimenkul ve otomotiv alanında farklı türde yanıtları vardır. Bir motorlu taşıtın ekspertiz raporu hazırlanırken aracın bütün teknik detayları tek tek inceleniyor ve her bir parçanın durumu, öncesi ve sonrası, maliyeti ele alınıyor. Bununla birlikte aracın ne kadar kullanıldığı ve kullanım sırasında ne derece yıprandığı ya da hasar gördüğü yani eğer araç kaza yaptıysa aldığı darbelerin şiddeti de değerlendirmeye dahil ediliyor. Bütün araçlar, ekspertiz raporu için çeşitli testlerden geçmektedir.

Gayrimenkul ekspertizinde ise uzman eksper, ekspertiz şirketinin sağladığı tapu bilgilerini kullanarak tapu dairesi ve belediyeye giderek konutla ilgili bütün detayları kayıt altına alınmaktadır. Bu süreçte yapılan işlemler son derece önem arz etmektedir. Bu iki kurumdan alınan bilgiler, gayrimenkulün içinde bulunduğu hukuki durumları da kapsadığı için ipotek, satış veya haciz gibi konular da bu kapsamda kayıt altına alınıyor. Teknik inceleme sırasında ise gayrimenkulün kamu kurumlarındaki bilgilerle uyuşup uyuşmadığı, aykırı bir durumun olup olmadığı başta olmak üzere çeşitli teknik analizler yapılıyor ve yapının fotoğrafları çekilerek rapora dahil ediliyor.

Prefabrik ev ne kadara mal olur 2022?

Hazır prefabrik evlerin fiyatları ne kadar? İşte detaylar!

Artan konut fiyatlarına karşı alternatif çözüm prefabrik evler! Devlet desteği ile neredeyse bedavaya alın!


Geri Dön