29 / 03 / 2024

Kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Kira sözleşmesi ev sahibi ile kiracının haklarını güvence altına alıyor. Bu sözleşme ile birlikte tarafların belirlenen kurallara uyması gerekli oluyor. Kiracı ve ev sahibinin anlaşması durumunda kira şerhi de yaptırılabiliyor. Peki kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?



Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında kiralama işlemi esnasında tarafların yükümlülüklerinin yer aldığı sözleşmelere kira sözleşmesi deniyor. Kira sözleşmeleri mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki sorumlulukların yazıya döküldüğü resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor. 

Ev sahibi ve kiracılar arasında imzalanan kira sözleşmeleri tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenebiliyor. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne kira sözleşmesinin işlenmesine kira şerhi adı veriliyor. Peki, kira şerhi ne işe yarar? Gerekli midir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... 

Kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?

Tapu kütüğüne işlenen kira şerhleri üzerinden bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak genellikle uzun süreli kira sözleşmeleri yapıldığı takdirde tapu kütüğüne bu şerh düşülmesinde fayda vardır. Bu şerh işleminin noter tarafından yapılması gereklidir. Noter onayı olmadan kira şerhi işlemi gerçekleştirilemez. 
 


Geri Dön