25 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi ne işe yarar?

Aile konutu şerhi ne işe yarar?

Aile konutu şerhi ne işe yarar? Aile konutu şerhi ile, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez veya aile konutunu devredemez...



Aile konutu şerhi ne işe yarar?

Tapu üzerinde aile şerhi konulması hususunun yasal dayanağı Türk Medeni Kanunu oluyor. Kanun kapsamında yer alan esaslara göre eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebilir.


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.


Yukarıda yer alan kanun esaslarına göre "Aile konutu şerhi ne işe yarar?" sorusunun yanıtını şu şekilde özetleyebiliriz:


Aile konutu şerhi açıklayıcı özellikte tapuya verilen bir şerhtir. Bu şerhin tapuya konulması halinde eşler arasında anlaşmazlık çıktığında ya da boşanma sürecine girildiğinde tapu sahibi eşinin izni olmadan evi satışa çıkaramıyor.


Ayrıca, eş malik veya kiracı olmasa dahi oturulan evin aile konutu olarak belirlenmesini istemek de mümkün. 


Aile konutu şerhi için gerekli belgeler;

- İkametgah belgesi 

- Evliliği belgeleyen nüfus kayıt örneği 

- Nüfus cüzdanı ek yapılarak, istek dilekçesi.



Aile konutu şerhi dilekçesi!



Geri Dön