26 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi ne zaman konulur?

Aile konutu şerhi ne zaman konulur?

Aile konutu, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı bir mekân olarak tapuya şerh edilebiliyor. Peki, aile konutu şerhi ne zaman konulur?



Aile konuru şerhi ne zaman konulur?

Aile konutu, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekân olarak ifade ediliyor.


Aile konutu şerhi, bir ailenin ikamet ettiği evin tapusuna konulabilen şerh olarak karşımıza çıkıyor. Bu şerhin konulması halinde eşler bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.


Peki, aile konuru şerhi ne zaman konulur? Aile konuru şerhi nasıl konulur?


Aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Aile konutu şerhi için gerekli belgeler arasında kimlik belgesi ve aile cüzdanı yer alıyor. 


Aile konutu şerhi konulduktan sonra, bu ev üzerindeki tasarruf haklarında kısıtlamalar oluyor. Şerh sonrasında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça evi satamıyor.


Medeni Kanun gereğince; Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.



Aile konutu üzerinde eşlerin hakları nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön