16 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?

Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?

Aile konutu; eşlerin bütün yaşamsal faaliyetlerini devam ettirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mesken olarak tanımlanıyor. Peki, Aile konutu şerhi ne zaman sona erer? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..



Aile konutu, eşlerin oturdukları ev olarak ifade ediliyor, eşlerden birinin ya da her ikisinin mülkiyetinde olan ancak oturmadıkları veya kiraya verdikleri ev aile konutu olarak değerlendirilmiyor. Aile konutu şerhi, taşınmazın sahibi olmayan eşi, taşınmazın sahibi olan eşe karşı koruyan şerh olarak karşımıza çıkıyor. 

Aile konutu şerhi ile ilgili düzenlemeler Medeni Kanun 194. Maddesinde yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre; eşlerden biri, diğer eşin açık rızası olmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini fesh etme hakkına sahip değildir, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. 

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini talep etme hakkına sahip olıyor. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebiliyor. 

Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline geliypr ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor. Peki, aile konutu şerhi hangi durumlarda kaldırılabiliyor?

Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?

Aile konutu şerhi ne zaman sona erer? 

Aile konutu koruma süresi evlilik birliğinin ölüm, boşanma kararının kesinleşmesi vb. hallerle sona ermesine kadar devam ediyor. Başka bir deyişle şerhin süresi tapu siciline şerh ile başlayacak evlilik birliğinin sona ermesine kadar devam ediyor.


Geri Dön