29 / 03 / 2024

Emekliler dikkat! O parayı ödemeyebilirsiniz...

Emekliler dikkat! O parayı ödemeyebilirsiniz...

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık bugünkü köşesinde emlak vergisini kaleme aldı. Peki emekliler emlak vergisinden muaf olabilir mi? İşte Ahmet Karabıyık'ın o yazısı...



EŞİNİN KONUTUNDA OTURAN EMEKLİLER

Tek konutu olup bu konutunda fiilen oturmayıp eşi adına kayıtlı olan konutta oturan emekliler olabiliyor. Eğer konutu boşta ise, kira geliri elde etmiyorsa emlak vergisi ödenmesi gerekmiyor. Ancak eğer bu konutundan kira geliri elde ediyorsa emlak vergisinin de ödenmesi gerekiyor. Kendi adına tapuda kayıtlı tek konutunu kiraya verip, kendisi de başka bir konuta kira ödeyen mülk sahipleri için de emlak vergisi muafiyeti yine uygulanabilir. (Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, 14 Mart 2012 tarih ve 358 sayılı özelge) Emeklinin, kendi tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturduğu durumda ise indirimli emlak vergisi avantajından yararlanılamıyor.

Eşinin görevinden dolayı lojmanda oturan ve kendi adına olan konutundan kira geliri elde etmeyenler de bu tek konutları için emlak vergisi avantajından yararlanabilir. (Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı, 21 Mart 2011 tarih ve 20-25-19 no.lu özelge).

Emekliler dikkat! O parayı ödemeyebilirsiniz...

YURTDIŞINDAN EMEKLİ MAAŞI ALANLAR

Emlak vergisi avantajı Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alan emekliler için uygulanabiliyor. Yurt dışındaki bir sosyal güvenlik kurumundan aylık alan emekliler, ‘sıfır oranlı’ emlak vergisi avantajından yararlanamıyor.


Geri Dön